Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на благодарността събра потомците на спасители и спасени

| обновено на 10.03.16 в 15:21
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

73-тата годишнина от спасението на българските евреи бeше отбелязана тържествено в Пловдив.

Интелектуалци, жители на Израел с българско потекло, са започнали процедура за награждаване на Българската православна църква с Нобелова награда за мир. Това заяви в словото си Снимка пред Паметника на благодарността в Пловдив Светозар Калев, председател на дружеството на евреи „Шалом“ по време на честването. 

Калев уточни, че идеята им е подкрепена от цялата общественост в Израел и от сънародниците им в България. Като мотиви той посочи "всички действия на БПЦ по време на Втората световна война и спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта". 

20-и век отмина с две световни войни, с милиони загинали, с неуспели нови социални теории, а в България се случи събитие, което и днес отеква в света, каза още Светозар Калев. 

Калев припомни мрачните дни на 1943 година, когато близо 1500 пловдивски евреи са се събрали в двора на училището, готвени за депортация. Те са спасени благодарение на енергичната намеса на пловдивския митрополит Кирил, който по-късно става български патриарх и екзарх Стефан.

Шест милиона евреи са избити заради това, че са евреи, подчерта в словото си Ейтан Броси, депутат от израелския парламент. Ние, евреите от цял свят няма да забравим и няма да простим, помним и казваме "благодаря" на българския народ за спасяването на българските евреи, каза още той. 


Заместник-кметът на Пловдив Георги Маринов добави, че Пловдив е уникален град именно защото в него съжителстват много етноси. По думите му спасяването на над 6000 пловдивски евреи преди 73 години "помогна на Пловдив за запише както в своята, така и в световната история този жест на толерантност". 


„Най-важното в това събитие е неговото човешко измерение. Това е уважение не към мен, а към екзарх Стефан и митрополит Кирил, към спасителното дело на БПЦ“,  заяви в словото си пловдивският митрополит Николай. Той благодари за признанието и допълни: „Не знам дали сме достойни за тази чест, но знам, че тя ни задължава“.

В знак на признателност към онези българи, които организираха спасяването на българските евреи, се преклониха областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, пловдивският митрополит Николай, представители на всички етноси и религии в града, десетки наследници на спасените. 

Йоана Кисьова, ученичка от ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив прочете своето есе, което е на тема "Ролята на БПЦ за спасяването на българските евреи". 

След поклонението всички се отправиха към Бачковския манастир, където ще се преклонят пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, участвали в спасяването на евреите, ще бъде отслужена и еврейската молитва "кадиш". 
По-късно в заседателната зала на община Пловдив председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти връчи специалния почетeн знак на организацията на кмета Иван Тотев. 

Снимка

Посланикът на Израел у нас г-жа Ирит Лилиан заяви, че за да не се повтарят такива мрачни исторически събития като Холокоста, трябва качествено образование за младите. "Надяваме се, че тези събития няма да останат само в музеите. Ние сме длъжни на бъдещите поколения - да ги възпитаме в търпение, да приемаме различния от нас и да го защитим, да ги научим да бъдат добри, както нашите деди", допълни посланикът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 15.06.24 в 14:43

"Тепе Джамборе" променя движението в центъра на Пловдив довечера

Временна организация на движението по булевардите и улиците в центъра на Пловдив се въвежда днес заради провеждането на спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“.  Между 18 и 21 часа участниците ще преминат по бул. „Руски“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Преслав“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Гладстон“ – при кръстовището с бул...

обновено на 15.06.24 в 14:43

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28