Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов гостува в „Молескин“

| обновено на 11.03.16 в 16:24
Снимка: ИК „Жанет 45“

Георги Господинов едва ли има нужда от представяне. В момента той е най-продаваният и превеждан български автор. Гарт Грийнуел от престижното списание „Ню Йоркър“ коментира стила на Господинов и мястото на книгите му на американския пазар по следния начин:

Господинов отхвърля грандиозните повествования, предлагайки на тяхно място полихронията, многогласието на дребните хронологични моменти. Както в „Естествен роман”, така и във „Физика на тъгата” разказвачът се нарича Георги Господинов. Романът пристига зад океана в момента, когато американските читатели са привлечени от новели, които флиртуват с автобиографични елементи и предизвикателни различия между истина и художествена измислица. Но докато обичайният предшестващ модел на творбите на останалите модерни автори в Америка е този на В.Г. Зебалд, то Господинов се движи по образеца на Борхес. Модел, който се наслаждава на пакостливите игри и екстравагантните фантазии, които споделя с читателя.

Георги Господинов е обаятелен разказвач, автор на романи, стихосбирки, пиеси, сборници с истории от социализма, а по последния си проект „Сватби на животни и неща“ работи с изключителен партньор – дъщеря си Рая Господинова. На 26 февруари двамата гостуваха на „Малкият Пловдив чете“ по покана на ИК „Жанет 45“, което беше и случай за екипа на „Молескин“ да го покани за гост в предаването.

За „Молескин“ писателят е подготвил разнообразна музикална селекция, като всяка от песните е съпроводена с история, която ще ви накара да преоткриете музиката и да я слушате по нов начин. Познаващите творчеството на Господинов ще чуят някои очаквани песни, други обаче ще бъдат пълна изненада.

Не пропускайте „Молескин“ на 11 март от 17:00 по Радио Пловдив, Повторението ще бъде в неделя, 13 март от 19:00, а който и тогава не успее, ще може да слуша цялото предаване в Mixcloud канала на предаването тук: https://www.mixcloud.com/Moleskin/




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25