Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С оттеглянето на руските войски избитите хора ще са по-малко

Деян Кюранов - политолог

Изтеглянето на руските войски от Сирия – финал или начало за пореден рунд в битката за мир в региона и в Света. Какво постигна Путин с аргументите на силата, къде се провали и какви са бъдещите рискове в борбата с тероризма?  Събеседник е политологът Деян Кюранов, който е на среща  в Пловдив с НПО, с които ще анализира  обществените рискове. Успява ли страната ни да разкодира знаците на обществения риск и има ли опасност за страната ни?

Деян Кюранов: На равнище анализ на риска – не, иначе като усещания, като интуиции – да. Но анализ на риска в съвременен смисъл, аз ще рискувам да кажа, че в България никой не прави досега, по-скоро имаме едно изречение, в което се казва думата „риск”, имаме следващото изречение, в което се говори за икономика, за малцинства, за бежанци, връзка между изречението с риска и другото конкретно изречение няма. Но това предстои да се учим, затова сме подбрали работещи неправителствени организации, които тъй като работят най-добре знаят какви са рисковете пред хората, с които работят, а и пред самата организация, примерно общината да им заграби къщата.

Р. П.: Какъвто факт има тук, обаче малко по-различно както например инвеститори да заграбят нещо като културна ценност от пловдивското гражданско общество. Но кажете ако положението в България заради близкоизточната криза  и бежанците се влоши още повече, може ли да се очаква да стане още по-страшно?

Д. К.: Имаше една приказка американска от едно време от един от техните президенти „Няма от какво да се страхуваме освен от самия страх.” В момента ние много силно се страхуваме от собствения си страх и се получава една положителна автоиндукция,  , която води до изключително отрицателни резултати. Постоянно се чува за вълни, представям си картината на една вълна, която е надвиснала над една малка рибарска лодка и се е превърнала в дракон – ще я изяде. Няма такива работи. Нека да видим, че в други страни има много бежанци. По някакъв начин тези страни оцеляват, а ние седим, тайно се радваме, че при нас са малко и се тресем истерично и викаме „Не, не, не, да не ни среща мечка”.

Р. П.: Българските младежи склонни ли са на радикализация?

Д. К.: Българските младежи са не по-склонни на радикализация от всичките младежи, които са в подобно състояние. Какво е това състояние? У нас за разлика да речем  от Гърция младежката безработица не е толкова висока. У нас един младеж има много повече шансове за реализация отколкото в други балкански страни. От друга страна тази реализация в сравнение със Западна Европа или с Америка е на много ниско равнище – материално и социално. Така че всеки си решава тези проблеми.

Р. П.: А какъв е вашият коментар, вашата гледна точка към неочакваното решение на руския президент за оттегляне на войските? Как можете да коментирате вие един такъв факт, който поставя началото на някакъв нов рунд в политиката може би?

Д. К.: Да, това е нов рунд в политиката, но не съм съгласен, че в геополитиката, а в политиката на Русия. Това е новина за руската политика, не е новина за геополитиката. Това че Русия е слаба и не може да издържи дълго време в Сирия да води една макар и толкова ограничена война, нали общо взето беше ясно преди да се случи това нахлуване на руски войски в Сирия, да, поканени, разбира се те и на други места биваха канени едно време, заради това никой не можеше да очаква самото влизане в Сирия, защото беше ясно, че Русия не може да го издържи. Сега, когато те излизат може да има хиляди обяснения и извинения за така да се каже запазване на лице пред света, може да се обясни, че това е компромис заради мирните преговори. Вероятно тъкмо заради това в този момент от мирните преговори става това изследване, така да се каже Путин иска да му вземе парите.  ?????????? – 6 мин 16” в смисъл на международна тежест и престиж – ето, аз правя такъв голям жест. Просто видяха според мене, че няма смисъл от тяхното присъствие, когото можаха да избият – избиха, каквито жертви решиха да дадат – дадоха и кръгом опашката между задните крака и обратно в Русия.

Р. П.: Вие коментирате защо се стигна до момента, в който Путин реши да изтегли голяма част от войските си в Сирия, но нека да започне от началото – защот всъщност беше необходима намесата в Сирия на Русия?

Д. К.: Аз това се мъча да кажа – това не беше необходима намеса нито, хайде ако ще говорим геополитически, затова казвам, че това е руска проблематика, а не световна, не беше необходима и военна, защото беше ясно, че така да се каже, че ИДИЛ не могат да победят по този начин, а декларираха, че отиват затова – изобщо да мачкат международния тероризъм главно, удряйки ИДИЛ. Оказа се, че това не е така, оказа се, както се и очакваше, че предимно се занимават да трепят опозицията на Асад – техният скъп съюзник, и когато видяха, че не могат да издържат на това нещо – тръгнаха си, понеже всъщност Сирия не ги интересува чак толкова. Не трябва да мислим, че Русия има сложна, многоходова система във външната политика.

Р. П.: Наистина ли мислите така?

Д. К.: Липсват й ресурси, за да играе сериозна роля в световната политика в момента. Това са демонстрации предимно пред целокупния руски народ, за да не си мисли толкова за икономическите сривове, които идват един след друг.

Р. П.:  Т. е. вие не виждате някакъв съществуващ знак на равенство между решението за оттегляне и възобновяването на преговорите за предотвратяването на конфликта?

Д. К.: Не, това е използване на съвпадението. Ако нямаше преговори Путин пак щеше да ги изтегли – ден по-рано, ден по-късно, седмица по-рано, седмица по-късно...

Р. П.: А възможно ли е решението за оттеглянето да се основава на някакви договорености? Аз имам предвид различни договорености, както в различна посока – както със спонсорите в сирийския конфликт, имам предвид съседите Саудитка Арабия и Катар, а по същия начин и с другата голяма световна сила Америка.

Д. К.: Отново ще кажа, вероятно има съпътстващи е имало такива преговори и договорки, но не те са причината Русия да се махне. Причината Русия да се махне е, че не може да издържи икономически и не вижда смисъл при това доста опасно икономическо положение, те го наричат бедствено и по-лошо, аз ще бъда сдържан, не съм икономист, говоря по думите на специалисти, това опасно положение не искат да го правят още по-опасно с тази рана в бюджета която е сирийската война.


Р. П.: И ако трябва да обобщим след тази намеса може ли да се каже, че тя промени по някакъв начин посоката на конфликта в Близкия изток?

Д. К.: Не бих казал, че променя посоката на конфликта, но естествено ускорява края на Асад, който беше изкуствено, т. е. чрез руската сила задържан още няколко месеца на власт и може би дава по-голям шанс за уреждане на някакво мирно съглашение, поне за известно време. И разбира се, главната новина е, че много по-малко хора ще бъдат избити. Аз мисля, че това е най-важната новина.

Р. П.: Постигаме някакъв оптимистичен край, поставяйки внимание върху думите ви. Но точно в тази посока аз искам да задам въпрос, който поставя под съмнение това, което казахте, защото не става ли много по-вероятна и много по-голяма заплахата от военна намеса в Сирия от страна на турските войски, на арабската коалиция също,  водена от Саудитска Арабия?

Д. К.: Не, не мисля, защото от една страна все пак имаме руските бази, които са предостатъчни, за да задържат всякаква външна намеса, но ги имаше и преди. Но ако Турция реши да се намесва това би значило нова ескалация на консултацията с Русия. Турция в никакъв случай не иска това.

И отново искам да подчертая – това е голяма новина и голямата новина е, че Русия прави кръгом и се маха от тази част на Близкия изток. Това че оставя бази – не е това същественото. Това е шумът, който съпътства съобщението. Историята с някакви договорки и планове, това е шумът, който съпътства това съобщение.

Р. П.: А как рефлектира тази голяма новина върху българската политика?

Д. К.: Пълна обърканост, чисто по селски – Ганковото кафене, ние се опитваме да търсим под вола теле. Кой знае защо ми напомни, когато Проди взе политическото решение да бъдат приети източноевропейските страни в Европейския съюз, без да се занимава с бюрократите, целокупният български народ по всякакъв начин не повярва на тази новина и започна да търси по вола теле  - ама всъщност ни лъжат, няма да стане. Е, по същия начин сега се обяснява – не, не, всъщност Путин не се маха, всъщност това е хитър ход, това е скроен план и т. н. Това мисля, че не е истина. Няма данни за това, говоря по политическа интуиция, но все пак аз съм политолог с доста солиден стаж и доста точни прогнози, основани точно на такива интуиции.

Р. П.: Благодаря за този коментар на политолога Деян Кюранов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56