Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пазарджик гледа делото за разпространение на радикален ислям

| обновено на 30.03.16 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“ с призиви към война. Заседанието протича при засилени мерки за сигурност.

И на това заседание религиозният водач Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му отказаха да станат при влизането на съдебния състав, с което демонстрираха неуважение към българското правосъдие.

В съдебната зала продължава прочитът на обемния обвинителен акт, според който хората на Ахмед активно са призовавали чрез социалните мрежи и проповеди към джихад.

Пред сградата на съда, на единия тротоар са се събрали поддръжниците на Ахмед Муса, а отсреща членове и симпатизанти на ВМРО. Последва и обмяна на реплики. Мнението на Ангел Джамбазки:

Така облечени хора не можете да видите дори и в квартали като "Скарбек", "Моленбек" или "Форет". Твърдим категорично, че това не е никакво религиозно чувство, а е съчетанието от циганската пресметливост и саудитско финансиране, което води до тези резултати. И когато се проповядва война, а Европа е във война в момента, никой не трябва да си затваря очите. Ние казваме следното нещо, ако има някаква опасност за България, а такава опасност, разбира се, има, едно от нейните географски разположения е циганският квартал в Пазарджик. Опасността е реална и тя е тук.

В първото заседание стана ясно, че Ахмед Муса е поддържал пряк контакт с терористичната клетка на организацията в Австрия и Германия, и е приютявал в квартал "Изток" доброволци от армията на "Ислямска държава", които са пътували от Турция към Сирия.

Към момента трима от подсъдимите са признали фактите, които са изложени в обвинителния акт. Доказателствата по делото, което продължава, са над 30 тома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!