Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик беше разпитан основният свидетел

| обновено на 01.04.16 в 14:22
Снимка: БГНЕС

По делото за проповядване на радикален ислям беше разпитан основният свидетел – Моафак Ал Асад.

Повече от два часа продължи разпитът на сириеца с двойно гражданство Моафак ал Асад, който е и собственик на сградата на бившето имамско училище в Сърница. Той обяви, че знамената на "Ислямска държава", които бяха конфискувани от домовете на 14-те подсъдими, се ползват от още 62 групировки в арабския свят, които са противници на Башар ал Асад. Салафизмът е политическа идеология, основна политика в арабския свят и по-малко религия, това потвърди Моафак, след като съдията прочете показанията му от досъдебното разследване. Адвокат Красимир Ялдъров коментира:

Ще ви кажа нещо, което, като го публикувате, да не стане дипломатическо усложнение. Има една държава много известна, съюзник на една друга много голяма държава, в която това учение е държавно, да го нарека, официално призната религия, традиционно. Е, какво правим? Имаме дипломатически отношения. Много държави търгуват с тази държава, тя пък праща свои войски да умиротворява райони заедно с една друга велика сила. Е, какво, така ли ще ги делим нещата. Дайте да осъдим тези хора, а пък иначе в голямата политика може всичко да става и там няма пречки кой е салафист, кой е протестант, кой е лютеранин.

Делото продължава с разпити на други свидетели.

На предишното заседание държавното обвинение представи заключението на разследването, според което подсъдимите са разпространявали идеите на терористичната организация "Ислямска държава" за джихад. Ахмед е поддържал връзки с терористични бази в Австрия и Германия и е подпомагал бойци на ИДИЛ при пътуването им към Сирия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!