Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хванаха още един от измамниците за 2 млн. евро

| обновено на 21.04.16 в 14:51

Арестуван е още един член на престъпната група, източила в края на миналата година над 2 млн. евро от фирми в 6 европейски държави, съобщи Окръжна прокуратура – Пловдив. Радомир на 44 години от гр. Велико Търново е обвинен

в пране на пари в особено големи размери - над 900 000  евро. Той е 15-ия от разбитата в началото на годината група, свързана с мащабната схема за пране на пари, при която от чужди търговски дружества по банкови сметки у нас са били преведени и изтеглени над 2 млн. евро и е предотвратено изтеглянето на други 5 млн. евро. Радомир П. е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

В момента обвиняемите за пране на пари в големи размери по делото са 11, като за 6 от тях е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Искане до съда за вземане на такава мярка предстои да бъде направено и за Радомир. Продължава издирването на още един от участниците в схемата - Георги Христов Георгиев, управител на „Паола 2015“ ЕООД, гр. Пловдив, на когото е повдигнато обвинение задочно.

Снимка

Между октомври и Нова година от клонове на различни банки у нас са изтеглени в брой различни суми. Те са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите.

Измамата в чужбина е извършвана, като от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговски дружества, са изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание е посочвано "търговски взаимоотношения", за чието удостоверяване са използвани неистински договори между компаниите. Заблудените служители са нареждали банковите преводи към посочените български фирми.

От схемата са ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами.

В България главният прокурор Сотир Цацаров е поискал разкриване на банковата тайна на установените до момента хора и търговски дружества, участващи с схемата.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и екипа от наблюдаващи прокурори по случая като изказа благодарност за бързата реакция по разследването и доброто сътрудничество с българската прокуратура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват ново модерно общежитие за пловдивските затворници

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще открие ново затворническо общежитие към затвора в Пловдив.  Капацитетът на новото съоръжение е до 130 души. Има и ново преходно отделение за затворници, на които им предстои освобождаване.  Идейният проект предвижда и реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от..

обновено на 05.07.24 в 08:37

Обновяват ВиК мрежата в три хисарски села

Започва реконструкцията на водопроводната мрежа в хисарските села Старосел, Кръстевич и  Беловица.   Предстои полагане на нова и реконструкция на стара водопроводна мрежа по улиците, по които е необходимо и ще се подменят сградните водопроводни отклонения.   Проектът се реализира по Програма за развитие на селските райони, а общата му стойност..

публикувано на 05.07.24 в 08:36

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04