Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грях, който не може да бъде простен, е нашият егоизъм

| обновено на 25.04.16 в 13:55
Мариян Стоядинов - богослов

Седмицата, в която алегорично пътуваме към Христос, спазвайки външните белези на вярата, придържайки се към ритуалността, в която църквата от векове ревностно разказва сюжети за  себеотдаване и смирение, за измяна, предателство и за божествено провидение, е различна от всички останали седмици в годината.   За църквата като спирка в маршрута ни по празници или като възможност за разговор с Бога – събеседник д-р по богословие,  доц. във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий"  Мариян Стоядинов. 

Страстната седмица винаги си остава седмица на страданията на този, който си остана човек, който беше в началото на всичко, който създаде всичко, който е в основата на всичко и който не счете като загуба това да стане като един от нас. Да приживее това, което ние преживяваме,  да мине през предателство, скръб, човешки опит, за да стигне до последния опит, който всеки от нас среща в края на живота си – да мине през смъртта, но и да я победи. Това  каза д-р по богословие във ВТУ  доц. Мариян Стоядинов.

По думите му само в Христос има съчетание между човешката и божествената природа, а Духът Свети ни дава благодатта, чрез която човешкото естество може да общува с Бога и да бъде съединено с него в историята, независимо от разликата с времето, в което Христос е живял. Страстната седмица е времето, в което човек научава едно или друго за църковните събития, но научава и нещо за себе си, особено ако има с какво да успореди себе си. 

Църквите са отворени във  всеки друг ден, не само на Цветница, и този, който наистина знае за какво отива, ще намери и  своето време и удобното място, за да бъде с тези, на които има доверие, за да бъде в пълнотата на празника и в радостта. Ако се отбиваме  до църквата, заставайки на поредната опашка за нещо между бензиностанцията или магазина, няма как да не си изчакаме реда  на опашката, като на всяка друга, която за нас е една от многото. Стихията на езичеството е в това, че задаваме въпроса какво да се прави, какво правим. Християнинът обаче не задава този въпрос, той пита защо, заради кого го правя, защото  има предвид конкретна личност. Празниците са посветени на конкретни личности, а не  - на абстракции. И ако стигаме само до това, че на единия ден се прави нещо, на другия – друго, това е най-лесното за имитиране. Това се научава много бързо, защото човек винаги може да си смени униформата и да заприлича на нещо, което си мисли, че е, а вътре да си остане такъв, какъвто си е бил винаги. Колкото и да имаме потребност  да се променим вътрешно, понякога униформата ни стига и мислим, че сме си свършили работата, подчерта богословът.

Според доц. Стоядинов най-хубавото обаче е, че човекът има сърце.Това значи, че той може да усеща болка, може да усеща и радост и когато през годините не му е било леко, това сърце е било  едно и също и през Втората световна война, и през робството. Когато човекът става Бог, той  взема и това човешко сърце и го пренася през смъртта и го възкресява, и го възнася отдясно на Отца. Т.е. сърцето преминава както през гроба, така и през това, което най-общо можем да наречем  Небе. Това е благовестието, това е надеждата, евангелието за всички човеци, за всички епохи, подчерта богословът. По думите му, за да бъде простен един грях, трябва да има взаимност. Нашият егоизъм е грях, който не може да бъде простен.

 Повече чуйте от звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03