Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каквато ни е демокрацията - такъв е и ИК

Снимка: БГНЕС

Допълваме още една гледна точка по темата за ветото върху текстовете от Изборния кодекс.

Разговаряме с Методи Андреев, депутат от гражданската квота на ГЕРБ, който представя своята лична гледна точка за гласуването на българите в чужбина и  правилата, които сътвориха народните представители в пленарна зала.

Р.П: Г-н Андреев, като част обаче от мнозинството - притеснен ли сте от тези текстове, които депутатите приеха като промени в Изборния кодекс, така че да се стигне до ветото на част от тях от страна на президента? Сега на ход, налага се очевидно, е поправка на поправките в Изборния кодекс?

Методи Андреев: Аз имам мнение, което съм го заявявал много преди да бъде създадена партия ГЕРБ –  още от 2005 г., когато бях водач на ОДС в Сливен, още тогава бях за задължителното гласуване и то в истинския му вид – задължително със санкции. Разбира се, тогава още не можеше да се говори за използване на електронно гласуване, но аз смятам, и сега продължавам да смятам, че най-добрата форма, която може в България да бъде наложена като форма на гласуване е задължителното гласуване със санкции плюс електронното гласуване едновременно. Тогава ще може наистина да има представителност. Ще може ясно да се каже колко са активните гласоподаватели, ще изчезнат мъртвите души и т. н. И най-малкото - ще се намали приносът на купения вот. Но това не се случи, тъй като различни политически мнения, амбиции промениха всичко, което съм смятал, че е полезно. Може и да греша, не смятам, че съм абсолютно прав, но в крайна сметка се получи този Изборен кодекс, за който  мога да кажа каквато ни е демокрацията – такъв и Изборният кодекс.

Р. П.: Съжалявате ли, че в крайна сметка от текстовете отпадна една идея на ГЕРБ, която идея се казва секция "Чужбина”? За да се стигне до днешната ситуация, в която българите, които живеят в чужбина се чувстват ощетени от правилата, които депутатите  гласуваха в пленарна зала?

Методи Андреев: Тук имам малко по-различно мнение. Според мен  да ползваш едно право, каквото е правото съгласно чл. 42 ал. 1 от Конституцията – да участваш в избори за местни и централни органи на власт, да ползваш това право...това означава да го осъзнаваш и да си отговорен към това право. В крайна сметка 25 г. България очаква тези действително най-активни, най-креативни, най-интелигентни хора, които са имали смелостта да отидат да се докажат в чужбина, да се намесят решително в изборния процес, да си кажат своята тежка дума. Аз ще ви дам примера с последните парламентарни избори – 2014 г. След година и половина на небивала гражданска активност и протести срещу тежката корупционна среда в България, срещу срастването на политическа власт с мафия, ние виждаме следната активност – на всички български граждани зад граница, общо 123 – 124 хиляди гласували  в цял свят. Като забележете – в Северна Америка, Съединените американски щати и Канада – само 8800 български граждани. Значи правото да гласуваш изисква ти да осъзнаваш и да си отговорен към държавата, която ти е дала това право.

Проблемът е следният, според мен, така си мисля, за този нерегламентиран в момента начин, по който се извърши и гласува зад граница, защото съгласете се - държавата трябва да има някакъв контрол върху изборния процес зад граница, се промъкнаха политически интереси, които доведоха в България до създаване на партия, и да го кажем - до установяване на партия, първо, с епически характер, втора, която се превърна базата на българската мафиотската система, която създаде тази мафиотска система.

Т. е. неизползването на това право от тези млади хора зад граница доведе в крайна сметка до изопачаване, защото от тези 123 хиляди гласували зад граница български граждани - половината са гласували точно за този мафиотски модел. Това е факт. И в крайна сметка - по този начин провокираме самите наши сънародници.

Р. П.: Т. е. това, което приехте вие, депутатите, в пленарна зала като промени в Изборния кодекс има донякъде за цел да провокира нашите сънародници в чужбина, така ли?

Методи Андреев: Аз така го и възприемам. Защото вижте...нали искаме всичките тези хора да гласуват? Даже аз ще ви кажа следното нещо – активността на нашите съграждани зад граница трябва да бъде насочена и към защита на това тяхно право, но тя трябва да бъде насочена задължително към час по-скоро налагане на електронно гласуване и друго – гласуване по пощата. Защо да не може примерно да се гласува и по пощата? Как го правят и в други държави? Има го и в САЩ, има го и по други държави по света. Т. е. разбирате ли едностранчивото твърдение „на нас ни ограничават правата”, че не е вярно, защото тези права досега те не са ги ползвали, най-малкото не са показали, че искат да ги ползват тези права.

Р. П.: Да, но ако искат - защо трябва да се слагат допълнителни препятствия?

Методи Андреев: Какво значи, ако искат?

Р. П.: Това е право на всеки един българин.

Методи Андреев: Правилно, ако един човек иска - той ще намери начин да го реализира това право. Общо взето, това право там, където има най-компактни български маси има обикновено и дипломатически представителства, консулства. Аз ще ви кажа примерно в САЩ на изборите от 2014 г., последните парламентарни избори. Гласували са, пак повтарям, 8800 човека в Съединените американски щати и Канада, това са 10 секции. Десет секции могат да бъдат направени във всички места, където има консулски служби, където има сериозна българска диаспора. Истината, вижте, и трябва да си го признаем хората, които са отишли зад граница за съжаление – не се интересуват от това, което става в България. И да бъда още по-ясен и обективен – такова е управлението в България, че отвращава не само гражданите зад граница да не гласуват. И да не се интересуват какво се случва в България, това е факт. И не напразно хората казват всеки народ си заслужава управлението.

Р. П.: Да, но вие така или иначе сте депутат от управляващата партия, макар и от гражданската квота.

Методи Андреев: Вижте, да кажа честно – какво от това? Аз съм имал позиция много преди да бъде създадена ГЕРБ, аз съм поканен в качеството си на човек, който има някаква позиция. В случая аз не казвам, че съм прав. Аз просто заявявам моята позиция. Затова казвам, че това е моята лична позиция.

Р. П.: Добре, но след протестите срещу „КОЙ” сега има нов модел на управление, очевидно и той не печели голямо доверие...

Методи Андреев: Аз ще ви кажа защо. След протестите срещу „КОЙ”, да се случи нещо радикално в държавата? Примерно, какво стана с КТБ? Да наказахме крадците от КТБ или пък доказахме примерно, че водим битка с корупцията по начин, който искат да го видят нашите европейски приятели?

Р. П.: Какво пречи на ГЕРБ?

Методи Андреев: Не мога да кажа, не мога да кажа какво пречи. Аз мога да кажа само следното нещо, че при всички случаи резултатът от година и половина е опити за реформи, които започнаха според мен единствено успешно и единствено добре се случват, и затова трябва да бъде дадена обективна подкрепа и на премиер, и на правителство, и на хора, които подкрепят това правителство - в енергетиката. Нещо се случи, което в България десетилетия не се е случвало – за първи път България започва да провежда собствени изследвания и проучвания за наличие на газ и нефт в нашия шелф на Черно море. Това е знаменателно събитие. Ето, ако такова нещо се беше случила и в други сектори, сигурно успехът на това управление щеше да бъде още по-голям. Това хората го виждат. А битка с корупцията в България не е започнала, не е започнала.

Р. П.: Очаквате ли днес да се намери компромисен вариант? Знаете, вашите колеги от Патриотичния фронт удрят по масата и заплашват, че ще оттеглят своята подкрепа?

Методи Андреев: Аз лично смятам, че в тази ситуация, в която се изпадна - трябва да се отчетат мотивите, аргументациите на двете страни. Прави са в  едно хората от Патриотичния фронт - че не искат правото да гласуват българи зад граница да се ползва единствено или в по-голям процент отколкото се полага от нашите сънародници, които гласуваха досега винаги  само и за ДПС. Това е факт. Това е притеснително, защото по принцип именно, защото този модел създаде политическата база, която ние все още не можем да разрушим, на която в момента, дето се казва, й търсим цаката. От друга страна - и нашите активни сънародници зад граница имат своето основание поне по Конституция, че правата им са нарушени, но реално погледнато - те също по никакъв начин не са доказали, че реално ще си ползват тези права. Аз разбирам - ако тези милион и половина българи, които се намират по Европа, по Съединените щати, по Канада, по Австралия и други места по света, от тях примерно гласуват 600 – 700 хиляди...Тогава съвсем основателен щеше да бъде техният протест, абсолютно основателен. Сега те илюзорно казват - на нас ни се отнема правото да гласуваме. Те не са го ползвали 25 г. или поне не са показали желание, че искат да го ползват, а в същото време, дето се казва, жилото остава в България – формират се мнозинства, формират се политически корпорации на базата на един доста корпоративен модел – моделът на Доган, който той наложи през тези години на уж демократично развитие. И тъй като в България ние не извършихме декомунизация, което е фундаментална грешка на българския преход, сега за съжаление се оказа, че ние не можем да извършим и дедоганизация, което е още по-тежко.

Р. П.: Благодаря ви за това участие. Чухте Методи Андреев – депутат от  гражданската квота на ГЕРБ с коментар за предстоящите днес преговори по върнатите от президента текстове от Изборния кодекс.

Цялото интервю с Методи Андреев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08