Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографията показва какви сме като народ и култура

Третият Международен фотосалон „Пловдив 2016-та“ утре отваря врати с резултатите от тазгодишната селекция. За участниците, творбите им и това, което показва селекцията – разговаряме с Антон Савов – координатор на Международния фотосалон „Пловдив 2016“. 

Събитието се случва вече трета година. А фФотографията е сред изкуствата, с които  най-добре можем да представим и себе си, и  света и да обменяме култура в различни посоки, подчерта Савов. .

Допусните до финалната селекция са 1593 фотографии от 333 участника от 54 страни в шест секции. А общо постъпилите, които се бореха за финалната селекция, бяха 4877 фотографии от 398 участника от 59 страни. По думите на Савов, това есвидетелството за  много сериозен ръст спрямо миналогодишната селекция. Цифрите говорят още, че високият процент на останалите в селекцията  фотографии говори за високото ниво на качеството, което е хубаво. Т.е. имаме една силна селекция, отбрана от компетентно жури от четири страни, което също е наша гордост, а това е важно, за да се разшири обективността на оценката. Ние държим на това, подчерта Савов.

Във финалната селекция отличените български участници са 17, от тях 7 имат от много големите награди -  един сребърен и един бронзов медал, две почетни поощрения на Международната федерация за фотографско изкуство и три почетни поощрения – на фотографското общество на Америка. Тази година това е новото в салона. Без Община Пловдив събитието не би могло да се случи и сме благодарни и за луксозния каталог, който ще издадем с нейната подкрепа. Благодарим и на останалите партньори, които осигуриха  над 133 награди и голяма част от тях отиват у българи, което е радостно, заяви Савов.

По думите на Савов темите нафорума са класическите за  подобен тип международни фотосалони – отворена черно-бяла, отворена цветна, природа – също класическа категория, портрет, голо тяло и тема „Моят град“, като в нея добавихме и подтемата „Европейски столици на културата от 1985 до 2019“, в която приемахме фотографии от бивши и бъдещи европейски столици на културата до 2019 г.  Салонът стана доста богат като тематика, жанрове, колорит и идеи, а мотивацията на авторите идва от самото им изкуство. Фотографите са особен род творци, които динамично търсят интересното,   което трябва да уловят за секунди. Всеки творец  търси форум, където да покаже изкуството си и да се състезава с останалите колеги, коментира  още главният координатор на Международен фотосалон „Пловдив 2016“ Антон Савов.

 Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29