Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надявам се британците да не скочат в бездната в четвъртък

Данните се менят всеки ден, в момента привържениците за оставането на Великобритания в ЕС са  повече, това каза за Радио Пловдив Мария Спирова, което живее и работи в Оксфорд. Според нея  има много неизвестности и обективни рискове от отцепването на Острова от европейския проект и това започва да се осъзнава.

Тя твърди също, че по- младото поколение предпочита страната да остане в ЕС, защото това поколение пътува много. Възрастните британци не са сред пътуващите, те помнят Англия на тяхната младост, когато страната не е била част от общността. Определено има припокриване между политически възгледи, възраст и степен на опознаване на света, коментира Мария Спирова.

Няма драстично увеличение на мигранти, а основният процент не идват от ЕС, казва още българката като признава, че в страната много се продава идеята, че мигрантите от Източна Европа крадат работни места и взимат социалните помощи на британците. Средната класа в този референдум се чувства много важна, защото тя живее с усещането, че плаща за всички, включително и за мигрантите. 

За българите благоприятният изход е оставането на Великобритания в ЕС, поради голямото количество административни свободи, които ползват. Лошата новина дори и при оставането на страната в ЕС е, че крайните националисти няма да бъдат спрени и тепърва ще се види докъде ще доведат разпалените от тях страсти, прогнозира Спирова. Рисковете са много, няма смисъл да се скача в бездната, надявам се този рационален мотив да надделее, каза в заключение българката. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14