Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият център за деца с хронични заболявания е в Пловдив

Единственият в България център за деца с хронични заболявания функционира в Клиниката по педиатрия на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Той е създаден преди половин година по проект на стойност над 554 000 лв., финансиран изцяло по Норвежкия финансов механизъм. Целевата група обхваща над 260 деца с аутизъм, церебрална парализа, онкохематологични и сърдечно-съдови заболявания и хранителни разтройства, както и членове на техните семейства. 

С част от средствата обучихме хората как най-добре да се грижат за децата с тежки хронични заболявания. По-голямата част от парите отидоха за ремонт на помещения в клиниката и за купуване на медицинска апаратура за диагностика, съобщи Момчил Мавров, заместник-директор по административните и икономически въпроси на УМБАЛ „Св. Георги“.

Центърът е в голяма помощ на Клиниката по педиатрия, където се лекуват малките пациенти, които за съжаление стават все повече, коментира доц. Нарцис Калева-Ходжева, която е детски ендокринолог. 

Над 500 деца и младежи на възраст от 10 до 19 години от малцинствени групи или живеещи в отдалечени райони са изследвани в Центъра за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве. Центърът бе създаден през ноември с 357 000 лв., предоставени от Норвежката програма. Обхванати са юноши от общините Пловдив, Марица, Раковски и Перущица. Целта ни е да предотвратим феномена „деца раждат деца“ чрез информация и достъп до медицински услуги, поясни зам.-директорът на болницата Момчил Мавров. 

Завеждащият Родилно отделение доц. д-р Елена Димитракова коментира, че случаи на малолетни, дори 12-годишни родилки зачестяват. Това, което ги е изненадало, е липсата на каквато и да е здравна просвета сред ромските момичета и жени. 

Трудно беше да съберем децата, особено след училище, защото голяма част от тях нямат информация и изпитват срам и страх от тези теми, тъй като вкъщи не се говори за това, допълни психологът Златина Милчева. 

И двата центъра доказаха във времето, че имат своето място в работата на болницата и затова ще продължат да функционират, заключи зам.-директорът на УМБАЛ Момчил Мавров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10