Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да предпазим кожата и здравето си от слънцето

| обновено на 13.07.16 в 15:52

Максимата, че без слънцето животът е невъзможен е неоспорима. Днес обаче специалистите се интересуват еднакво както от ползите, която имат за здравето ни слънчевите лъчи, така и от заболяванията, предизвиквани от слънчевото излъчване, а те са повече от 25. Интензивното и продължително слънчево излъчване може да провокира възникването на фотодерматози, изгаряния, злокачествени меланоми, базално-клетъчен карцином и др. Разбира се, има правила, касаещи здравето, които остават вечни и съблюдаването на баланса излагане и предпазване от слънцето се включва в тях. 

Как да се пазим от жегата, какви опасности за кожата и здравето ни крие излагането на слънце коментира за Радио Пловдив онкодерматологът и шеф на Диагностично-консултативния блок в КОЦ - Пловдив д-р Веселина Йорданова.

Веселина Йорданова:  Първо, нормален начин на живот – спане, хранене, пиене на вода, по-малко ходене по улиците на града и от там нататък хората, които са извън града трябва да се съобразят с разходките из природата и да вземат предпазни средства за защита от слънчевите лъчи, на първо място, да не се излиза в най-топлите часове. По-рано се говореше, че те са примерно по обяд от два до четири, но сега още в 10 ч сутринта е топло, а е много топло до 5 часа след обед. Така че е най-добре на закрито да се престоява през тези топли дни.

Радио Пловдив: Ако все пак ни се наложи да бъдем навън – шапка, слънчеви очила...

Веселина Йорданова: И водичка в ръката. И вода в ръката задължително! Задължително 2 л да се изпиват на малки порции течности!

Радио Пловдив: Все пак кожата е най-незащитена от слънчевите лъчи. Трябва ли да използваме някакви предпазни козметични средства?

Веселина Йорданова: Аз мисля, че при тези високи температури мозъкът и сърцето страдат повече от кожата и на човек просто му става лошо като се покаже на слънце. Кожата си има защитни сили и тя е на един втори план и отиването до магазина не е толкова проблематично за кожата. Но принцип ако се очертава да се остане по-дълго време  е добре да се използват шапки, очила, слънцезащитни кремове, които не са панацея обаче и все пак човек трябва да се съобразява с това колко време е навън, при каква висока температура. 

Радио Пловдив: А как да подберем най-добрата в случая козметика – какъв фактор да е и доколко сме защитени да не попаднем на някакво менте?

Веселина Йорданова: Общо взето в тази сфера ментета няма. Поне аз не съм разбрала да има ментета. Всяка уважаваща себе си фармацевтична фирма за медицинска козметика е направила доста голямо портфолио като слънцезащитните кремове са на два принципа – използват химически фактори за защита и има детски серии, при които химикалите са сведени до минимум, за да не предизвикват алергии, защото в последните години се заговори за алергии от слънцезащитни кремове.

Сега в дерматологията типовете кожа са шест като първи и втори са най-светлите кожи и са най-уязвими на слънчевите лъчи и се смята, че имат най-малко защитни сили. Докато пети и шести тип са мургавите кожи, които имат естествената защита на меланима, който е разпределен правилно в кожата, затова се говори, че и в южните страни и в Африка слънчевият рак е с по-ниска честота. Освен това трябва да се има предвид, че децата са по-уязвими – по-тънка кожа, по-чувствителна, по-лесно се обезводнява, задължително трябва да се съобразяват майките с тези температури, защото децата и по-лесно се обезводняват, освен че правят обриви. Тази година виждам доста слънчеви алергии, слънцето е много силно и доста хора са със слънчеви алергии като най-страдат млади жени между 20 и 40 г. Даже се заговори за проценти – между 15 и 20 % хора, които показват слънчева алергия. Слънцезащитни козметик за алергични кожи, но тя не винаги е достатъчно. Най-сигурно е хората да се пазят от слънцето. Но особено в тези топли дни като се има предвид, че в началото на сезона слънчевите алергии са по-ясно изразени и по-чести отколкото към края на лятото. Може би има привикване на кожата, те са сложни имунни механизми и  организмът сам започва да се защитава в един момент.

Веселина Йорданова: Много е модерен този израз – кожата има памет. Смята се, че има памет. Изразява се в това, че хроничното излагане на слънце, води до процеси в кожата, при които се освобождават свободни радикали, променящи развитието на клетките през годините. Мъча се да го обясня по-разбираемо за вашите слушатели и в един момент, когато се натрупат промени в кожните клетки те биха довели до появата на кожни туморчета, които за България по-често са в пенсионна възраст. В скандинавските страни доста по-рано започват да страдат хората от този тип кожна заболеваемост. Аз казвам винаги, че кожните тумори в България коалират и с бръчките по лицето и са един вид белег на стареене на кожата, особено на кожа, която не е пазена от слънце.

Радио Пловдив: Кога трябва да повишим нашето внимание, когато имаме такъв кожен проблем?

Веселина Йорданова: В момента в пространството вървят топ 5 на признаците, които биха насочили към кожни туморче. Но аз го казвам най-просто – всяка раничка, която се задържа повече от един месец, без да оздравее, би трябвало да бъде погледната от дерматолог.

Радио Пловдив: Правилото, маркирано и с букви от азбуката, какво означават?

Веселина Йорданова: Тук говорим за друг вид кожна заболеваемост. Кожният рак е всъщност този, който се среща при по-възрастни хора по открити части, които през целия си живот са били навън и са били изложени и са работили на слънце. Докато малигненият меланом, за който важи това правило А, В, С, D, E се получава при израждане на бенки след еднократно или  двукратно силно изгаряне или след някакви хронични травми, например бенка на кожата на главата, която е била порязана от фризьори. Така че тук става въпрос за две различни патологии и при всяко положение е необходимо дерматолог да види за какво се касае, защото пациентите се притесняват от тези правила. Едни нормални бенки също се променят и те решават, че всъщност нормалната бенка вече е изродена. В България има т. н. медицински фолклор, при който се смята, че бенката не трябва да се премахва оперативно. То е по-скоро страх, който си е насаден в българското съзнание. Не, значи има разлика между нормална бенка, която се променя през целия живот – детство, пубертет, зряла възраст, а си има и бенка, която се изражда и всъщност правилото важи за точно този случай като А е нарушение в бенката, В е в границите, С е в цвета, D e нарастване на размерите на бенката и Е е някаква промяна в самата бенка – кървене, появяване на възелчета и ред други неща, които биха насочили към тази диагноза.

Радио Пловдив: Всъщност профилактиката, внимателното оглеждане, следенето?

Веселина Йорданова: Най-важното за мене е хората да си създадат култура първо за пазене от слънчевите лъчи и второ за редовни прегледи при дерматолозите.


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13