Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 179 години от рождението на Апостола

| обновено на 18.07.16 в 17:14
Снимка: Кремена Данева, БНР

България отбелязва днес 179 години от рождението на Васил Левски. 


По традиция център на честването е родният град на Апостола на свободата – Карлово, където тържествата започнаха още сутринта с литургия в храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия и поднасяне на венци и цветя пред гроба на майката на Левски - Гина Кунчева. 

Посрещнати бяха и участниците в традиционния национален поход "По стъпките на Левски".

Над 200 души от цялата страна преминаха в 7 лъча по няколко планински маршрута до Карлово, за да бъдат в днешния ден в родния град на човека, дръзнал да мечтае  и воюва за силна и обединена България. За повечето от включилите се в похода участието в него се превръща в лична мисия.  

В 12 часа в Националния музей бяха връчени и наградите на комитета "Васил Левски". 

Снимка

Вечерта, по традиция, с войнски почести ще бъде изнесено знамето на карловския революционен комитет. От 21 часа ще се състои тържественият митинг заря, който БНР  ще предава пряко от площад "Васил Левски". В официалната програма на Карлово за днешния ден са предвидени концерти, литературни четения, както и представяне на туристическия комплекс "Старинно Карлово". 

И Пловдив почете делото на Апостола. Пред паметника на Левски на Бунарджика слово изнесе председателят на общинския съвет Савина Петкова, а политици, общественици и признателни граждани поднесоха венци и цветя.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна изграждането на моста между Богдан и Московец

Започна изграждането на разрушения от водното бедствие в Карловско през септември 2022 година мост на пътя между селата Богдан и Московец. Движението ще се извършва по обход, от северозападната страна на досега съществуващия път, съобщават от Община Карлово.

публикувано на 17.05.24 в 16:18

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки.  Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Мъж поруга храм и нападна с тухли свещеник и полицай

32-годишен е привлечен като обвиняем за повреждане на храм, заплахи, хулиганство и причинена телесна повреда на полицай, съобщиха от районната прокуратура  в Пловдив.  Четирите обвинения към него са заради инцидент, станал  в четвъртък сутринта в пловдивския храм „Свети пророк Илия“.  По време на сутрешната литургия мъжът започнал да се..

публикувано на 17.05.24 в 13:39

Зрелостниците в Пловдив предпочетоха есе за мълчанието, вместо Смирненски

Над 50 хиляди зрелостници в цялата страна се явиха днес на първата задължителна матура по български език и литература, от Пловдив и региона те бяха повече от 4500. Дванайсетокласниците, избрали да пишат интерпретативно съчинение, разсъждаваха по темата "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски . Вторият..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Бившият полицай Венцеслав Караджов e вече в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за доживотната..

публикувано на 17.05.24 в 10:38