Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция ще има силна реакция срещу диктатурата на Ердоган

Снимка: БГНЕС

Кой стои зад опита за преврат в Турция, кои са възможните реакции и какво е бъдещето на южната ни съседка,  коментираме с бившия депутат от ДПС  Осман Октай.

Осман Октай: Аз следя ситуацията в Турция от март месец насам, особено от последните дни от вечерта на опита за преврат, разговарям по телефона с много хора от Турция, важни хора от Истанбул, независимо, че има поставен пълен контрол в държавата и подслушване на много хора в страната, които са фактори. Ситуацията  в Турция е изключително тревожна и продължава да се задълбочава тази тревожност. 

Днес коментарите са, вместо да е в траур цялата държава, когато гражданите излязоха по улиците, опозиционните политически партии осъдиха военния преврат и защитиха светския характер, демократичния характер на Турция сега в момента започва в душите на хората масово да навлиза страх от това, което се случва – вместо траур, хората правят партийни митинги в полза на  Ердоган. 

Аз наблюдавах много добре откритото заседание на парламента, когато се изказваха партийните лидери в събота.  С окървавяването на Турция, ежедневните погребения на войници, предизвикване на предсрочни избори след първите избори миналата година и преследването на медии, затварянето на офиси на медии, арестуването на интелектуалци, арестуването на съдии и т. н., всичко това бяха упреци по негов адрес. 

В момента има свален имунитет на над 150 народни представители. И в момента има явна, пълзяща, налага се диктатура и в една такава ситуация, когато се говори за смъртна присъда аз мисля, че много скоро, следващите месеци, в Турция ще има отрезвяване на тези хора, които са на улицата.

Радио Пловдив: Може ли да се обърне ситуацията?

Осман Октай:  Това имам предвид. Трудно ще обясни дори Ердоган, въпреки емоцията и авторитета си сред привържениците на неговата партия, излезе информация вчера, че един от заместник-председателите на неговата партия  брат му е арестуван генерал, неговият военен съветник е арестуван. 

Освен военни, хората си задават въпроса защо се арестуват хора от министерствата на финансите, от министерството на вътрешните работи, от съдебната система – масово прокурори, масово съдии, областни управители, областни и заместник-областни управители са уволнени, всичко това са десетки хиляди хора и семейства...

Радио Пловдив: Това до известна степен, г-н Октай, е елитът на Турция. В крайна сметка каква е целта на Ердоган?

Осман Октай:  Това говоря. Много силен финансов елит има в Турция заради развитието на икономиката последните 10 – 15 г. Всички в света наблюдаваха икономическото чудо в Турция. Тези хора са много силни, те не са тълпата, която е по улиците. Всичко това определя Турция като дълбоко светска, демократична държава. И една такава разправа с елита на държавата, аз мисля, че Турция не е Египет, не е Сирия, не е Либия, не е Ирак, Турция е натовска държава, Турция е европейска държава, 2023 г. очакваше се да се празнува 100-годишнината от обявяването на републиката. Всичко това мисля, че ще има обратен ефект, контра преврат ще има от гражданите срещу диктатурата на Ердоган. Аз мисля така.

Радио Пловдив: Но това не носи ли риска от гражданска война?

Осман Октай: Определено има условия дори в тази ситуация. Сега има затишие около кюрдския проблем. Случват се вече сблъсъци, неща, които не излизат в медиите, защото всичко се контролира в Турция, примерно между ариани и сунити, т. н. казалбаши, неща, които наблюдавахме в Турция около 2000 г. , имаше сблъсъци около кварталите на Истанбул, имаше убити в този случай. В момента тревожно мога да кажа, че Ердоган е обявил война в полза на личната си власт, в диктатура на самата светска Турция.

Радио Пловдив: Казахте, че очаквате контра метеж, но виждаме, че властта на Ердоган е особено голяма. Каква е вашата прогноза и за реакцията и на Европейския съюз, и на САЩ? Той като че ли постепенно губи тази международна подкрепа, която имаше в първите часове след като стана ясно, че има опит за преврат.

Осман Октай: Нормално е световната демократична общественост и гражданите, и управляващите в цял свят да осъдят всеки опит за военен преврат срещу законно избрано с избори правителство. Но това не значи, че те ще подкрепят и няма да поставят в изолация пълзящата диктатура и лов на вещици и разправа с целия елит на една държава. Ти, когато очистваш държавния елит, ти отслабваш и собственото си управление. 

Снощи аз слушах коментатори, известни журналисти, които независимо, че правят опити да го подкрепят, спорейки дори помежду си, те казват – добре, в този случай след като е арестуван военния му съветник, такива приближени хора от неговото обкръжение, от тук нататък на каква охрана, на каква сигурност може да разчита в Турция, такива  разговори се водят в момента. В една такава ситуация ти много трудно можеш да оцелееш ако вървиш срещу елита на държавата.

Радио Пловдив: Виждате ли възможност той да отрезвее и да обърне политиката, която в момента е започнал да налага?

Осман Октай: Аз мисля, че тези три дена това, което прави той, вече е почти късно да  отрезвее, защото отрезвяването, аз коментирах в медиите от нощта и сутринта на опита за преврат, казах, че той има два пътя – единият, да осмисли досегашното си агресивно поведение на налагане на диктатура или да върви ва банк към лов на вещици. Той точно това прави и в момента Турция е парализирана от страх. Не може една държава да се развива при условия на страх.

Радио Пловдив: Последно, може ли този страх да прехвърли границите и да плъзне в региона, може ли да се обърне ситуацията?

Осман Октай: Това имам предвид. Трудно ще обясни дори Ердоган, въпреки емоцията и авторитета си сред привържениците на неговата партия, излезе информация вчера, че един от заместник-председателите на неговата партия брат му е арестуван генерал, неговият военен съветник е арестуван. 

Освен военни, хората си задават въпроса, защо се арестуват хора от министерствата на финансите, от министерството на вътрешните работа, от съдебната система, масово прокурори, масово съдии, областни управители – всичко това са десетки хиляди хора и семейства...

Радио Пловдив: Благодаря ви за този анализ. Чухте в програмата ни „Точно днес” Осман Октай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31