Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намален ДДС върху дарените храни помага на нуждаещите се

Готови сме да предложим най - добрите критерии и процедури за улеснено даряване на храни. Този механизъм ще позволи лесно и прозрачно да бъдат проследени организациите, които ще бъдат получатели на тези храни. 

Това заяви пред Радио Пловдив изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. По думите й, този контрол върху получателите на даренията ще успокои притесненията на финансовото министерство за злоупотреби с дарените храни. Тези, които ще получават и преразпределят храните, ще бъдат нестопански организации, за да няма възможност храните да бъдат връщани в търговския оборот, уточни Миланова. 

За нас темата за отпадане на ДДС върху дарените храни е стара, но е ключова и определяща за това, което правим, подчерта директорът на Хранителната банка. Миланова определи като успешни водените до момента разговори по темата заради изразена конкретна позиция от страна на финансовия министър. Това до голяма степен се дължи и на ангажирането с темата на производителите и преработвателите на хранителни продукти, както и на омбудсмана Мая Манолова. Така темата отново бе поставена в дневния ред на управляващите, посочи Цанка Миланова.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че от догодина е възможно ДДС върху дарените храни да се намали, но ако се намери работещ механизъм за защита на фиска от злоупотреби. Това стана след работна среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на браншови хранителни и неправителствени организации. Горанов посочи, че е необходимо при схемата за дарение да се конкретизират получателите, за да не може процентът, който се разреши да бъде освободен от ДДС при дарение, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни. Дарителството е добро, стига да не засяга системата за ДДС, смята финансовият министър.

Горанов изслуша нашите аргументи и показа готовност да се работи в посока режим на промяна на сега действащото законодателство, заяви пред Радио Пловдив Цанка Миланова. От Българската хранителна банка имат готовност да предложат текстове за промени в Закона за храните. Това ще стане със съдействието на омбудсмана и фирмите от хранителния бранш. 

Финансовото министерство пък се ангажира да анализира предложенията и те да бъдат взети предвид при изготвянето на бюджета за 2017 г.

Снимка

В момента действащият режим на ДДС е основна пречка за това повече храна да бъде преразпределяна чрез даряване за хора, които се нуждаят от нея, заяви Цанка Миланова. Тя обясни, че всяка година над 15 хиляди българи се нуждаят от храна, а годишно се преразпределят над 270 тона храни.

Познаваме достатъчно и световният опит в тази посока и сме готови да представим най - добрите предложения за промяна, допълни директорът на Българската хранителна банка. Основни дарители на храни са фирми от сектор производство и преработка на храни, много малко са дарените храни от търговци, коментира Миланова. 

По думите й, това е свръхпроизведена храна, която често е на границата на своя срок на годност. Ние сме в състояние да преразпределим храни с изтичащ срок на годност от 3 до 7 дни, подчерта Цанка Миланова. 

В момента производители, преработватели и търговци нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.

Затова вместо да дават на хранителна банка, те бракуват и унищожават храните, тъй като е по-изгодно.

Всяка година в България се унищожават най – малко 670 хиляди тона храна, сочи европейско проучване. От нея Българската хранителна банка успява да спаси едва до 270-280 тона.

Цялото интервю с Цанка Миланова можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВСС с изтекъл мандат да не избира нов главен прокурор

Адвокатските колегии от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд.  Адвокатите се обръщат към Висшия съдебен съвет (ВСС) с призив да прекрати 2-те открити процедури по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен..

публикувано на 17.10.24 в 11:54

Призванието ни е да помагаме на хората

Кардиохирургът д-р Андрей Неутов получи наградата на РЛК на БЛС в Пловдив в категорията, посветена на лекарите, допринесли за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники.  Специалистът е завеждащ на новото отделение по кардиохирургия в УМБАЛ "Пълмед". Той има повече от 20 години професионален опит, като още през 2001 година по..

публикувано на 17.10.24 в 11:01

Медицината е най-хуманната професия

Младият лекар доктор Даниел Марков получи тазгодишното отличие на Регионалната колегия на БЛС-Пловдив в категория „Ти си нашето бъдеще“. Той работи в областта на клиничната патология и е асистент и докторант към Медицински университет – Пловдив. Съавтор в 8 публикации с Импакт фактор. Участник в проекти свързани с Дигитална патология и..

публикувано на 17.10.24 в 10:59
Любомир Дацов

Инфлацията в ЕС също намалява, няма как да влезем в еврозоната

Инфлацията във всички страни членки на еврозоната намалява също както и при нас през септември, така че разликата между критерия за приемане в еврозоната и инфлацията не се променя. Няма да намалим инфлацията дори и през първите три месеца на следващата година, т.е. няма как да станем членки на еврозоната. Това коментира финансистът..

публикувано на 17.10.24 в 10:42
Стоил Цицелков

Нова гражданска инициатива ще следи честността на вота

Нова гражданска инициатива ще следи за честността и прозрачността на изборния процес. Тя има и специална интернет платформа „Демократичен център“. Платформата обаче включва и други теми, свързани с обществения живот у нас. „Това не е политическа, а е гражданска платформа. Широк кръг професионалисти от различни области са се обединили, а..

публикувано на 17.10.24 в 09:59