Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Радев ме е лъгал, когато уверяваше, че няма политически амбиции

| обновено на 02.08.16 в 13:31

От днес Заводът за ремонт на летателна техника „Авионамс”, който се намира на територията на авиобаза "Граф Игнатиево", е 100 процента държавна собственост – съобщи премиерът Бойко Борисов при днешното си посещение в авиобазата. 


Заводът може да ремонтира самолетни и вертолетни двигатели, за да не се налага това да се прави в чужбина, добави Борисов. Той обясни, че „Авионамс” е бил приватизиран на два пъти - през 2008 и 2012 г., с което е преминал в частни ръце вместо да се използва по предназначение. Това премиерът обясни като политически неразумна грешка. 

До края на ноември ще пристигнат ремонтираните 6 двигателя за изтребителите МИГ-29, а до края на годината се очакват още 10. Така от следващата година българската авиация ще разполага с пълен комплект изтребителни ескадрили, които заедно с очакваните нови самолети ще покриват изцяло нуждите и задълженията по охрана на българското въздушно пространство, каза министър-председателят. 

Снимка

Той коментира също внезапната оставка на командващия ВВС генерал Румен Радев, чието име се спряга за кандидат-президентска номинация. По думите на Борисов генералът не е постъпил мъжки и честно, когато преди време го е уверил, че няма политически пристрастия и амбиции. 

Освен това мотивите за напускането на генерал Радев, описани от него самия като несъгласие с определени текстове от закона за въоръжените сили, са некоректни, защото той би могъл да се оттегли още отдавна, а не сега месеци по-късно. 

Според премиера няма съмнение, че истинските мотиви за оставката на командващия ВВС са бъдещи политически амбиции. 

Снимка

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни оставката на генерала така:

Единственият мотив, който е изложен там, е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяваме и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши. Всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище до село Левски този следобед.  При катастрофата пострада шофьорът на автомобила, който е затиснат  и се налага да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Мъжът е контактен и след като бъде освободен от машината ще бъде откаран в болницата в Пазарджик...

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

Огнеборци и спасители от Пловдив са реагирали на 32 сигнала за произшествия през изминалата нощ. В 7 от случаите са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети. На две места е оказана помощ при премахването на паднали дървета върху пътното платно - на околовръстния път при разклона за Златитрап  и на..

обновено на 03.07.24 в 12:54