Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха дръзки ало измамници от Левски, мамили наивни старци в цялата страна

Най-големите телефонни измамници Димитър Серафимов – Келеша и братовчед му Серафим Серафимов са арестувани при специализирана акция на пловдивската полиция. Това съобщиха на съвместна пресконференция директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар  Христо Разсолков, заместникът му  и представители на Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив. 

Топ измамниците са действали на територията на цялата страна като са се обаждали на жертвите си от мобилни карти на  румънски оператор за да скрият следите си, обясни говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев.  До разкриването на  престъпната схема се е стигнало след като куриерът, изпратен да прибере 2000 лева от поредната възрастна жена в Пловдив, се усъмнил  и сигнализирал в полицията. 

Органите на реда установили, че на старицата е било съобщено по телефона, че нейната племенница от Германия и изпраща 32 хил. евро, но за целта трябва да плати сумата за да получи превода. В хода на разследването е установено, че в престъпната схема са участвали още мъж и жена. Двамата са провеждали телефонните разговори с жертвите. Те не са арестувани и в момента се издирват, уточни заместник директорът на ОДМВР –Пловдив Георги Георгиев.  Топ измамниците са от село Градище, другите участници са от град Левски. 

Прокурор Илиев обясни, че бандата е действала по нова схема и през юли в Пловдив е измамена още една старица на 90 години. Георги Несторов от Главна дирекция на Национална полиция съобщи, че през първите шест месеца на годината телефонните измами са с 130 по-малко спрямо същият период на миналата година, а разкриваемостта е скочила с 4%. 

От пловдивската полиция и прокуратурата съобщиха още  при специализирана акция е разбита и престъпна група за разпространение на наркотици. Старши комисар Христо Разсолков уточни, че са задържани  9 души на възраст от  23 до 28 години, които са действали много конспиративно и само през нощта. На 7 от тях е повдигнато обвинение, един е в арестта, а на други трима ще се гледат мерките днес. При акцията са иззети  близо 3 кг амфетамини и други наркотици, 60 хиляди лева и незаконно притежавано оръжие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

публикувано на 05.07.24 в 10:32

Грешното преброяване е лишило ДПС от един общински мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Откриват ново модерно общежитие за пловдивските затворници

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще открие ново затворническо общежитие към затвора в Пловдив.  Капацитетът на новото съоръжение е до 130 души. Има и ново преходно отделение за затворници, на които им предстои освобождаване.  Идейният проект предвижда и реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Обновяват ВиК мрежата в три хисарски села

Започва реконструкцията на водопроводната мрежа в хисарските села Старосел, Кръстевич и  Беловица.   Предстои полагане на нова и реконструкция на стара водопроводна мрежа по улиците, по които е необходимо и ще се подменят сградните водопроводни отклонения.   Проектът се реализира по Програма за развитие на селските райони, а общата му..

обновено на 05.07.24 в 08:53