Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали номинацията на ген. Радев не е зачената в Москва

Оттеглянето на Татяна Дончева от преговорите за общ ляв кандидат е в контекста на случващата се подмяна, инициирана от АБВ и олицетворена от БСП.

Чрез кандидатурата на ген. Румен Радев лидерката Нинова поиска да покаже, че е съумяла да отнеме перспективата на Първанов- Калфин да претендират за обединители на лявото..

Това, според Г. Коритаров, е предателство към очакването в предстоящите избори да се търси автентично ляво лице. След като в допитването най много номинации са получили самата Нинова и Мая Манолова, логично би било БСП да отговори на своите членове и симпатизанти. Но те не го правят. Това е тежко политическо безсилие и страх от поемане на отговорност. Инерцията много силно влече БСП към пропастта.

Журналистът защити и тезата си, че под натиска на Първанов и АБВ тече един постмодерен военен преврат. Той припомни, че концепцията на АБВ за президентската институтция е не друго, а повод тя да се доразвие до промяна на държавното устройство и създаване на президентска република – това е по-опасно и страшно.

Кандидатурата на генерал Румен Радев ще доведе до подкрепа на хора, които са готови да се откажат от свободите си и да даведат на власт „твърда ръка“.  Тревожно, според него, е това, което генералът формулира не къде да е, а пред руското издание „Правда“ - за унижението нашето въздушно пространство да се пази от чужди, макар и съюзнически самолети. Индеректно той казва, че членството ни в НАТО е по–унизително от унижението на страната ни в Първата световна война. Коритаров припомни, че на конгреса на партията на Путин „Единна Русия“ бяха и Нинова, и Първанов. Дали там не е зачената  и кандидатурата на Румен Радев?

Що се отнася до дясното и Реформаторите - те не излъчиха единен лидер на единен субект. Сега идва доказателство , че не са в състояние да излъчат и единен кандидат за президент. За това са и гласовете РБ да подкрепи кандидата на ГЕРБ и да преговаря за обща дясна двойка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59