Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма друга фигура, освен ген. Радев, която да обедини левицата

БСП и АБВ сближиха позициите си за издигане на ген.Румен Радев за президент. Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че на обсъждане и гласуване в Националния съвет на партията ще бъдат предложени шестте плюс още две номинирани имена от ръководството на БСП, ако бъдат отстранени процесуалните пречки.


Председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов посочи, че Националният съвет на партията също ще гласува кандидатурата на ген. Радев.. Той изрази убеденост, че кандидатурата на ген. Радев е не просто равноотдалечена или равноприближена, но има всички шансове да спечели предстоящите президентски избори.
Лидерът на АБВ поздрави ръководството на БСП и Корнелия Нинова за номинацията на ген. Радев. По тази логика ние трябва да предложим вицепрезидент, но няма да го направим, няма да търсим баланс в този смисъл на думата, ще предложим това да свърши кандидатът за президент, добави той.


По повод твърденията на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева, че ген.Радев е кандидатура на бизнес кръгове и е близък до оръжейно лоби, Първанов коментира, че влизат в кампания, в която със сигурност ще има подобни, тежки, нелицеприятни, груби обвинения и подмятания. Компромати ще има много, ако някой има нещо да каже, да го каже поименно, с фактите, за да се отговаря, посочи той.


Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очевидно и този път няма да се промени грозната българска практика да се води черна мръсна кампания по време на избори. В такава кампания в стил "Татяна Дончева" няма да влезем, имаме друга цел - да предложим на българския народ алтернатива на това, което виждаха в лицето на г-н Плевнелиев, добави тя.

Това, че двете партии  излизат с общ кандидат не е новина, а освен това е и разумно. За кандидатурата на генерал Радев се знаеше, че това е една от сериозните, надпартийни кандидатури, коментира пред Радио Пловдив социологът Живко Георгиев. Съмнявам се номинацията на Радев да е свързана с оръжейна групировка  или олигархичен кръг. 

Татяна  Дончева да каже кое е оръжейното лоби, каза той. Според него обвиненията на Дончева са част от  обичайните атаки от групи и групички. Георгиев смята още, че е много силно твърдението, че генерал Румен Радев е свързан с АБВ. Няма никакви доказателства затова. Просто АБВ узря за отказа си да се откаже от номинациите на Първанов и Калфин, добави социологът.

Той отхвърли и твърденията за руска връзка на генерал Радев като посочи като контрааргументи, че той е висш военен от Натовска армия и се е  обучавал в САЩ.

Според анализатора дори и Бойко Борисов да влезе в кандидат-президентската надпревара битката няма да е генералска, а битка между генерал и политик. Той прогнозира, че премиерът няма да влезе в кандидат-президентската кампания. Ако Бойко Борисов твърди, че президентът ще бъде обединител на нацията, явно няма предвид себе си. Не вярвам, че в тази ситуация той ще се кандидатира за президент, каза Живко Георгиев.

Според него няма друга  фигура в БСП, която да е в състояние да обедини левицата, а камо ли да привлече допълнителен вот. Има всички предпоставки това да са сериозни избори, иначе ако БСП беше издигнала тясно партийна кандидатура те щяха да са с предрешен край. Тогава дори нямаше да е от значение, кой е кандидатът на ГЕРБ, заключи социологът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27