Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпиадата е проекция на геополитиката

Класирането по медали на Олимпиадата е своеобразно отражение на водещите геополитически процеси и сили в света, коментира за Радио Пловдив журналиста Георги Атанасов. Освен като спортен журналист, той е и политически анализатор и автор на коментари и книги и в двете зони. 

Тази подредна на олимпийските  медали  в челото : САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Германия и т.н отговаря на геополитическите промени в света. 
Напълно достатъчно е да разшифроваме и то съвсем набързо и повърхностно челното класиране по нации на Олимпиадата, за да видим пряката връзка между историческите геополитическите процеси. На първо четене е ясно, че Съединените щати  доминират не само в политическия и икономически аспект, а и в спортен аспект, тъй като след разпадането на Съветския съюз няма обективна сила, която да се конкурира с щатите и затова виждаме колко сериозно е превъзходството като медали на северноамериканските спортисти. 
Обратната страна на това уравнение или неравенство виждаме и можем да калкулираме или да изчислим от представянето на Русия, но и забележете, и страните от бившия Съветски съюз. Защото една елементарна сметка показва, че ако към медали – 19 златни и още десетки сребърни и бронзови, на руските спортисти прибавим отличията на техните колеги от бившия Съветски съюз Украйна, Узбекистан, Казахстан, Беларус и т. н. ще видим, че един виртуален съветски отбор би се приближил твърде много до САЩ. Това до основното противопоставяне  в някогашната Студена война, която уви, вече е актуализирана за последно време. Върви по-надолу от таблицата за класиране от Рио. На второ място е Великобритания, която разбира се никога нямаше да бъде на тази позиция при наличието на бившия Съветски съюз, но така или иначе британските спортисти успяха да стигнат един свой връх на олимпийските игри. След това е новата супер сила като Китай, най-вече икономическа, азиатският тигър или гигант от Китай пробива във всички области на социално-икономическия живот и естествено не може да остане по-назад и от спорта.

Германия се нарежда на пето място, но тук има едно продължение на геополитическия паралел – представете си какъв отново виртуален актив биха могли да имат германците ако имаше и спортната супер сила ГДР, която до преди четвърт век водеше битка с гигантите САЩ и Съветския съюз в леката атлетика, в плуването и в още много дисциплини.

Класирането продължаваме още по-надолу нашата разходка спортна историко-политическа. Представете си какъв актив щяха да имат нашите комшии от бивша Югославия, която в момента е раздробена на няколко държави. Тук е много интересно да подчертая, че е изключително представянето на Сърбия в колективните спортове. Сърбите и хърватите проектират своите национални амбиции и претенции за доказване национално чрез спортните игри, които имат най-голям социален и политически заряд и популярност. Това е много важен извод на фона на разрухата на българския спорт.

За българското участие, какво да ви кажа – има една приказка – за мъртвия или добро или нищо. Разбира се, не искам да стигам чак до такива тъжни обобщения. Първо, да отдадем заслуженото и уважението към българските медалисти – трите медала, които България спечели, но като цяло България се представи трагично на тази Олимпиада, както и на предишните. Аз смятам, че независимо от всичките ни беди през изминалия преход, за който вие споменахте, че съм написал една книга „Проклятието на прехода”, независимо от всичко, което ни се случва от четвърт век и повече насам, все пак България не е чак такова геополитическо джудже каквото изглежда на спортното поле, защото при нас е особено болезнено сравнението от една страна с комшиите – Сърбия, Хърватска, Румъния, Гърция, Турция, които всичките имат златни медали и в отделни случаи ярко присъствие, споменах и много болезнено сравнение със самите себе си. Само да си спомним, че на последната така да се каже „комунистическа” Олимпиада, защото спортът колкото и да е идеологизиран е национален, а не партиен,  на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. малка България беше на седмо място в класирането по нации.

Българската политическа класа след 10 ноември 1989 г. сред многото престъпления в своя негативен актив трябва да запише и съсипването на българския спорт.

Ццялото интервю с Георги Атанасов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27