Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуверен рестарт на Системата за електронно управление на градския транспорт, засега

| обновено на 26.08.16 в 16:59

От днес трябва успешно да заработи електронната система за управление на градския транспорт в Пловдив.

Датата 26-ти август бе посочена миналата седмица от кмета Иван Тотев като краен срок  за успешен рестарт на болшинството и функции, най-вече  информационните табла по спирките. 

До поредното уверение се стигна след конфузната ситуация с фалстарта на широко прокламираната иновация, която трябваше да действа още от първи април.  

Сутрешна проверка на Радио Пловдив по няколко спирки по централното направление от моста на Адата до хот. „Тримонциум“  обаче показа, че към 8.00 ч. част от табелите там там не функционират или показват единствено дата и час. 


Снимка

От друга страна, по свидетелства на очевидци, на много други места таблата работят коректно, изписвайки времевото разписание на  различните автобусни линии. 


Снимка

Валидаторите за електронни карти и билети в  самите  автобуси  обаче също не работят. 


Снимка

 

Както и автоматите за билети по спирките. 

Снимка


Този проблем  предварително бе признат от градската администрация с обяснението, че в момента тече процедура по свързването им с НАП, като не е известно кога цялата система ще заработи в пълен синхрон.  

Импровизирана анкета с чакащи по спирките пловдивчани показа, че те вече са свикнали с неработещите табели и не разчитат на тях,  а за обещаният днешен рестарт признаха, че не са чували.

Електронната система в градския транспорт на Пловдив не е спирала да функционира в нито един момент. Това каза в отговор на проверката на Радио Пловдив шефът на общинското предприятие Организация и управление на транспорт Борислав Кръстев.  

Той оправда неуредиците с необходимостта от по-продължителен период за напасване на отделните елементи на системата, както и включването в нея на новозакупените от превозвачите автобуси.  

Според него гражданите са доволни от нововъведението, а по думите му и в момента всеки може да се таксува електронно в автобусите.  

Борислав Кръстев  заяви, че никога не е ставало дума за пълно заместване на хартиените билети с електронните им варианти. 

"Електронните карти в нито един момент не са спирали да се издават  и във всеки един момент във функциониращ автобус човек може да се чекира и информация за това да бъде получена обратно в Контролния център.  При всички проучвания, които сме имали от консултантите,  препоръката е пътуването с хартиени билети да падне под 5%, а ние искаме да я направим почти 100" - обясни шефът на транспортния отдел в Община Пловдив.  

Той уточни, че под "хартиен билет" се разбира и физическият еквивалент на документа за пътуване в градския транспорт, издаван от електронните устройства по спирки и в самите автобуси,  когато те заработят с пълен капацитет. 

Очаква се до края на деня електронната система за таксуване в градския транспорт да заработи според очакванията, гласи поредното уверение. 

Припомням, че нейният старт бе отлаган неколкократно и се наложи допълнителна работа от изпанската фирма изпълнител „Индра системс”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обявиха обществена поръчка за четвъртата трибуна на "Лаута"

Обявена е обществената поръчка за четвъртата трибуна на стадион „Локомотив“ на стойност 40 500 000 лева. Това заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Предстои да бъде обявена още една обществена поръчка, която ще е за тръбно-каналната мрежа и за трафопостовете. „И в двете поръчки са заложени 10%, които ще бъдат допълнително..

публикувано на 03.06.24 в 11:35

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15

Откриват обновената улица "Д-р Георги Странски" в "Източен"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов ще открият обновената улица „Д-р Георги Странски“ в Пловдив – в участъка от улица ул. "Генерал Радко Димитриев" до улица „Тодор Гатев“.  Това е първият етап на проекта, за който бяха отпуснати 1 милион и 300 хиляди лева от общинския бюджет. Припомням, че в края на..

обновено на 03.06.24 в 06:51