Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йън Андерсън с най- доброто от „Джетро Тъл“ на Античния театър

| обновено на 03.09.16 в 14:00

Фронтменът на „Джетро Тъл“ Йън Андерсън ще изнесе концерт тази вечер на Античния театър. Той ще изпълни най-доброто от „Джетро Тъл“.

Меломаните ще имат възможност да чуят на живо хитове още от 70-те години като „Living in the Past“, „Cross-Eyed Mary“, „Locomotive Breath“, „Aqualung“, „Thick as a Brick. Освен със своята флейта и специфичен глас, Йън Андерсън ще излезе на  сцената заедно с музикантите, повечето от които са свирили в „Jethro Tull“, преди легендарната група официално да прекрати дейността си през 2014. 

Това е една от най-успешните прогресив рок формации в историята, с над 60 милиона продадени албуми в целия свят.

С поздравление към Пловдив за спечелената титла Европейска столица на културата рок – легендата Йън Андерсън започна пресконференцията си. Музокантът има плътна програма за следващата една година. Още идната седмица той започва записи, съвместно с един от най- известните лондонски струнни квартети, на класически композиции на класически песни. 

Предстоят му концертни записи на CD и DVD, а през февруари започват и студийни записи на нов албум. С  хубаво чувство за хумор и припомняйки едно от парчетата си, Андерсън сподели, "че е твърде стар за рока, но твърде млад да умре". „Преди години научих урока, че е по- добре да се шегувам сам със себе си, отколкото другите да се шегуват с мен“, каза той.

Рокът продължава да вълнува вече две поколения, но не бива да се прекалява с твърдението, че има дълбоко културно значение. Той е по- малкият брат на другите изкуства, смята фронтменът и посъветва младите музиканти, които искат да правят кариера да се образоват и да не спират да се развиват. Когато през 68-ма започвах да правя кариера шансът ми да успея беше 1:1000, а днес шансът е 1:1 000 000. 

Каква е разликата в рока между преди и сега? – В талията на панталона ми и в щастието че я няма глупавата дълга коса и не ми се налага да нося перуките на химическо чистене. Всъщност в новите ни песни винаги има препратки от старите ни песни. Хората имат склонността да забравят и аз се опитвам всеки ден да науча нещо ново, което не съм имал възможност да науча преди това. Йън Андерсън за втори път посещава Пловдив, след като изнесе концерт през 2007 година в една от панаирните палати. 

Снимка








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08

Изложба в НБ "Иван Вазов" открива дейността на Инър Уийл

В Народна библиотека "Иван Вазов" тази вечер се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете по света.  В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци.  Събеседник по темата е паспрезидентът на..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Детският оркестър "Дивизи" ще има серия от концерти в Пловдив

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" - Пловдив ще представи своята наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели разказват организаторът  Албена Бяндова и Диана Петкова , ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура. В началото на..

публикувано на 02.10.24 в 09:32