Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследват риска от туберкулоза с безплатни прегледи

„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.

В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, уточняват от лечебното заведение.

Със седмицата на отворените врати се цели повишаване на информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това на всеки пациент се дава достъп до здравни услуги.  Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ  „Свети Георги“. За допълнителна информация, заинтересованите от скрининга могат да позвънят на телефони: 032/602 770.

Трайно намаляват болните от туберкулоза в Пловдив. Ние провеждаме достатъчно мероприятия в тази насока. Но рисковете се увеличават, заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Веселин Давчев, началник на Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги".  Сред рисковия контингент са мигранти и хора търсещи убежище, лица употребяващи наркотици, проституиращи, възрастни и представители на ромската общност. 

Ние не можем да изчакваме рисковите групи да дойдат при нас, ние правим точно обратното – отиваме при тези рискови групи. И през тази седмица наши екипи ще пътуват до Рогош, Калояново, Шекер махала и Столипиново в Пловдив. Там ще бъдат извършени необходимите мероприятия на уточняване на заболеваемостта. С тези мерки ние целим точно това  – да разкрием колкото може повече от тази скрита болест, обясни доктор Давчев.

Новорегистрираните болни миналата година са 126, а тази година до 31 август са 56. 43 от новооткрити болни са бацилоносители. А миналата година те са били само половината от новорегистрираните, коментира тревожната статистика доктор Давчев.

Безплатни прегледи за туберкулоза от днес има и в МБАЛ „Доктор Братан Шукеров“ в Смолян до 16 септември . На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

 От туберкулоза се разболяват хора с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Скринингът е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж вилня с резачка срещу съседи и полицаи в Куртово Конаре

В пловдивското село Куртово Конаре разярен след междусъседски скандал младеж вилня срещу комшиите си и пристигналите полицаи, въоръжен с моторна резачка.  Стряскащият инцидент е възникнал в събота вечер при ожесточене спор между две групи жители на селото заради шумно празненство с надута висока музика, уточняват от прокуратурата. На мястото се..

публикувано на 10.06.24 в 17:01

Прокуратурата издирва отровителя на кучета в Пловдив

Прокуратурата започна издирване на неизвестния засега извършител, за който се разбра, че умъртвява животни в Пловдив, като разхвърля на различни места в града отровена храна.  Държавното обвинение се самосезира след публикации в медиите за открити две отровени кучета в централната част, получени сигнали за отровена животинска храна   около 2 РУ на..

публикувано на 10.06.24 в 16:27

Глобиха с 2000 лв. младежа, снимал се да кара със 127 км/ч в Пловдив

21-годишният Митко Бошнаков, заснел се да шофира със 127 км/час по бул. "Цариградско шосе" в Пловдив, беше признат за виновен по бързо производство на Районната прокуратура.  След споразумение, одобрено от съда, му е наложено административно наказание - глоба от 2000 лева.  Лишен е и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1..

публикувано на 10.06.24 в 14:07

Санкционираха млад шофьор, дрифтил в Смолян

22-годишен шофьор е глобен с 3 000 лв и отнета книжка за една година след дрифт в Смолян. Младият мъж е установен след сигнал на гражданин, че извършва опасни маневри на кръстовище, образувано от улиците „Петър Берон“ и „Станевска“ в областния град с лек автомобил.  След проверка е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка –..

публикувано на 10.06.24 в 13:57

Окончателно: ГЕРБ-СДС изпревари в Пловдив ПП-ДБ с 8%, "Възраждане" са трети

100% от изборните протоколи в Пловдив-град са вече обработени. ГЕРБ-СДС печели с 27.22%, като ПП-ДБ е с резултат – 19.14 на сто. Трета политическа сила в града е Възраждане с 15.78%. Има такъв народ получава 7,14 процента.  С резултат от 6,62 на сто Величие изпреварва БСП, която получава 5,99 на сто. ДПС получава малко над 4 процента. Под..

обновено на 10.06.24 в 13:14