Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят на Мустафа не е единствен

Заместник – министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че случаят „Мустафа“ е един от многото, по които социалната ни система работи ежедневно, но те остават невидими за обществото. 

Тя разказа, че за първи път майката на 9- годишния Мустафа е регистрирана като малолетна родилка през 2013-та, но и тогава социалните служби не са работили с нея, защото тя е напуснала града веднага. 

После се мести в няколко други градове като последното й пето поред дете е родено в Кърджали и дадено за осиновяване. Майката за първи път получава лична карта през 2015, а биологичният баща на децата все още няма лични документи. Все още има много хора от маргинализираните общности, които нямат лични документи и така те  трудно могат да бъдат открити и обхванати в социални и здравни проекти. 

Майката на Мустафа - Джейлан го ражда, кагато  е била на 12, но тогава никой не е уведомил социалните служби. Това става от здравните власти по принцип, каза Сачева като добави, че липсващата информация по случая все още се търси от социалните служби. Индивидуално ще се решава каква ще се прави с братята на Мустафа, сестричката му е дадена за осиновяване.

Социалните работници и днес продължават разговорите с  майката, с бабата, сестрата на бабата. Дори не е  е ясно и колко деца има бабата, която е на 37 години, говори се за между 9 и 13, съобщи още Сачева.

Мустафа в момента е обект на голямо медийно внимание, обект на грижи от доброволци, социални работници и ще се прецени дали е най- подходящо да се види с майката. Историята ще продължи да се развива, защото има и други деца в това семейство. Трябва да се проследи и здравословното състояние на Мустафа. Има проявен интерес към него и за приемна грижа, обясни тя.

Когато говорим за такъв тип проблеми трябва да разберем, че става дума за образование и за не малък брой представители на маргинализирани групи, за които е необходим комплекс от мерки. Вече има законодателни решения за лишаване от детски на родилки, които не са навършили възраст, информационни кампании, образователни дейности, с които се опитваме да въздействаме. 

Истинската промяна,обаче, ще настъпи, когато тези хора станат видими за обществото. И към днешна дата хората смятат, че някой друг трябва да свърши работата, ние трябва да работим с тези хора, а не само да ги отричаме и да ги съдим и съчувстваме, когато напълнят новините, коментира заместник – министър Сачева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03