Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставиха в ареста собствениците на Дупнишката популярна каса

Снимка: Елена Крушкова

Пловдивският окръжен съд   потвърди най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на  председателя на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона в качеството й на касиер.  Съдът счете, че е налице и реална опасност да се укрият и да извършат друго престъпление. 

 Гледането на мярката продължи 6 часа, като първоначално  делото бе  отложено за да  може защита да се запознае с документите по делото. 

Сред защитниците на двамата обвиняеми е известният столичен адвокат Марин Марковски.  

Георги Близнаков и съпругата му Ивона влязоха в съдебната зала с качулки и скрити лица и не пожелаха да бъдат снимани.  Срещу тях е повдигнато  обвинение за данъчни престъпления и лихварство и Окръжна прокуратура- Пловдив настоява те да бъдат задържани под стража с постоянна мярка. 

Според окръжния прокурор Костадин Паскалев на по-късен етап и след събиране на още доказателства  вероятно ще им бъде повдигнато обвинение и за  длъжностно присвояване и пране на пари. 

До момента , двамата не са направили никакви самопризнания, въпреки че повече от 90 души са свидетелствали срещу тях. Междувременно стана ясно, че броят на ужилените вече е 239, а вложенията са в размер на  4 милиона и 300 хиляди лева. 

Близо два часа  държавното обвинение и защитата спориха по казуса дали  двамата Близнакови са извършвали банкова дейност, без да имат право на това. Прокурорът разказа, че Ивона Близнакова е твърдяла пред вложители, че касата е клон на банка и така им се гарантират до 100 хиляди лева влоговете. 

В хода на изслушването стана ясно, че през тази  година Дупнишката популярна каса е била проверена от БНБ, но не са открити нарушения. Според наблюдаващия прокурор проверката е била по документи и затова не са констатирани нарушенията. Според защитата пък това е доказателство, че обвиняемите не са вършили нищо нередно. 

Защитникът на Ивона Близнакова – адвокат Марин Марковски посочи, че вложителите не би трябвало да се считат излъгани, защото са подписвали договори, в който  ясно  е упоменато, че те са съкооператори и влагат средствата си във ВСК.

По думите на прокурор Паскалев в  момента в сметките на Близнакови няма нито лев, те нямат никакво имущество, а множеството фирми на тяхно име са обект на проверка.

Според адвокат Марковски парите ги няма, защото са били инвестирани в рискови начинания, а съпрузите не са вършили незаконни финансови дела. Той поиска от съда  на Ивона Близнакова да бъде наложена мярка домашен арест, а не най-тежката, за каквато апелира обвинението.

Прокурор  Паскалев поиска съпрузите да останат в ареста, защото има опасност двамата да се укрият или да извършат друго тежко престъпление. Според обвинението те са се опитали да измамят НАП и дължат 135 хиляди лева данъци на хазната.  Освен това има достатъчно данни, че и след 2013 година, когато Близнаков е поискал обявяване в несъстоятелност на Дупнишката популярна каса, но не е прекратил дейността си. През март тази година в пловдивския съд отново е стартирана  процедура по обявяване в несъстоятелност, но Близнакова е продължила да заблуждава вложителите и да обещава високи лихви  до 18 %.

Според обвинението, нито един от излъганите не е получил обещаната лихва, още по-малко главницата от нея. Според  защитниците в годините много от вложителите са си получавали лихвите. Адвокат Станко Гидиков, защитник на Георги Близнаков, посочи в изказването си, че  исканията на прокуратурата са неоснователни.

Пред съда Георги Близнаков каза, че моли да го пуснат, защото не смята, че е извършил престъпление и няма вина. За невинна се обяви и съпругата му Ивона, която каза, че трябва да се грижи за болната си снаха и внучетата.

Припомняме, че  досъдебното производство се води под ръководството на пловдивските обвинители, тъй като адресната регистрация на Дупнишката популярна каса е в Пловдив и извършеното данъчно престъпление – укриване на данъци, също е извършено на територията на Пловдив.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 3 дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03