Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Яворов разпознах вълненията, които преживя и Испания

| обновено на 10.10.16 в 14:31

Испанският писател, поет, критик Мануел Рико Рего гостува на  Пловдив. Срещата  на четящите пловдивчани  с него е третатата от поредицата „Европейски писателски срещи в Пловдив“, които се провеждат в Балабановата къща в Стария град. 

В България високият гост  идва за първи път, за първи път и българските читатели ще се срещант с неговото творчество чрез  издадената от издателство „Жанет  45“ книга – сборник с лирични творби „Поеми“. Изданието е двуезично и съдърба 20 поеми, писани в периода между 80-те години до днес.  

СнимкаМануел Рего е президент на  съюза на испанските писатели и носител  на най-голямата награда за литература в Испания – „Хуан Рамон Хименес“. 

Писателят определя себе си като  поет, пишещ с уважение към личната, социалната и обществената памет, чиито стихове съдържат любов и  изненада, свързана с пътувания в  ралични страни.

На журналистически въпрос дали познава български автори, Мануел Рико Рего отговори, че познанията му са малко, но авторът, който познава добре и чийто превод на испански носи със себе си и в момента е Пейо Яворов. „Запознах се с творчеството му в т.нар. „начало на прехода в Испания“ в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите  социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме и ние в Испания“. 

Като Президент на Съюза на испанските писатели, той сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и той обещава да работи в тази посока. Съюзът е независима организация, която не е свързана или зависима от държавата, но която има своя изградена система, позволяваща да бъдат издавани дори неизвестни автори. 

В Испания, както и в България, повечето пишещи хора не се издържат само от писане на литература. Повечето от тях работят в „полето на литературата“, като изнасят лекции, пишат статии, изнасят рецитали, участват в конференции и други, свързани дейности, разказа още Мануел Рико Рего.

Мануел Рико Рего сподели, че е изключително горд от факта, че е поканен да представи испанската култура, чрез участието си в Европейските писателски срещи в Пловдив. В началото на годината, той е посетил Сан Себастиан – културна столица през настоящата година и счита, че изборът на градовете за Европейски столици на културата предполага един сериозен импулс за развитието на културата, който е изключително ценен. 

Гостуването му в Пловдив го изпълва с огромно удовлетворение и заради факта, че много български испанисти следят отблизо и познават развитието на испанската култура. Самият той, роден през 50-те, започнал да публикува активно през 80-те е избрал 20 творби, включени в сборника, които представят различни етапи от творчеството му, писани в различни години. 

„Това е поезия, която говори за личната и обществената памет.“ каза Рего. Това са стихотворения за любов, за преживявания от пътувания, за съпреживени мигове от срещи с други автори ( напр. с мексиканския му колега Хелман, по време на обща вечеря във Франкфурт), дори такива, които отразяват социални движения ( стихотворение, написано в резултат на едно пътуване до Чикаго и възникналите асоциации с времето на синдикалните борби през  20-те и 30-те години). 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Реставраторът Никола Стоянов

Показват реставрираната Източната порта на Филипопол до дни

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II –III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08