Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо скандал, а после единодушно решение за изграждане на „S-ban” в Пловдив

| обновено на 14.10.16 в 17:06

С бойкот от страна на съветниците от Патриотичен фронт, които напуснаха залата, стартира заседанието на Пловдивския ОбС. 

Повод за недоволството им стана поканата за клетва от председателя Савина Петкова към новия общински съветник от „Кауза Пловдив” арх. Цветелин Цоневски. Той влиза в състава на местния парламент на мястото на Иван Димов от ПФ. 

До ситуацията се стигна, след като заместник-кметът и лидер на „Кауза Пловдив” Георги Титюков обжалва резултатите от изборите за общински съветници с аргумент, че техни бюлетини са обявени за невалидни, заради посочена в тях повече от една преференция, което Законът допуска. В резултат бяха пренебрегнати 127 бюлетини. 

Решението на ВАС е окончателно и в съответствие него, съветниците от „Кауза Пловдив” стават четирима, вместо трима досега, а съставът на ПФ намялява от 8 – на 7 съветници. Минути по-късно бойкотиращите клетвата се завърнаха в зала, за да стартира редовното заседание на ОбС.

Без никакъв дебат и с мнозинство от 46 гласа „за”, нито един „против” и „въздържал се” Пловдивският ОбС реши да поиска от държавата неизползваемите жп линии, притежание на БДЖ в район „Южен”. 

Предложението на заместник-кмета Димитър Кацарски ще реши важен транспортен и екологичен проблем на града, чийто въздух е сред най-замърсените в Южна България. 

Ако Общината получи собствеността, тя ще изгради градска железница – тип „S-бан”, която ще се превърне в гръбнак на системата на масовия градски транспорт и ще обслужва и близките населени места на отстояние от 10-15 км от Пловдив.

Без дискусии и дебат и с абсолютно единодудшие от 48 гласа съветниците решиха да настояват Античният театър да бъде предоставен безвъзмездно и безсрочно на Община Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38

Закриха Обществения съвет за даренията в Карлово

Общинският съвет на Карлово разпредели над 50 хиляди лева останали парични дарения на пострадали от наводненията преди две години в Карловско. Заедно с финансовите средства, съветниците разпределиха и остатъка от даренията - 6 хладилника, 6 перални, 3 електрически печки и 27 прахосмукачки.  На днешната си сесия местният парламент в Карлово прекрати..

публикувано на 27.06.24 в 15:47

Кадър на ДПС става заместник областен управител на Пловдив

Смяната на областния управител на Пловдив доведе до рокада и сред заместниците.  Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив 43-годишната Нурджан Джафер Караджова е новото лице в администрацията. На поста заместник областен управител тя ще замени Димитър Добрев от ПП-ДБ. Караджова е от Асеновград, член на младежкото ДПС и бе..

публикувано на 27.06.24 в 15:14