Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-интересната част от кампанията предстои

Васил Тончев - изп. директор на "Сова Харис"

Оставащите 20 дни до предстоящия вот за бъдещия президент и вицепрезидент на страната добавят люпопитство и въпросителни около интригата, свързана с избора им. Разпределението на подкрепа и симпатии, отчетени от социолозите в цифри, насочват, но не дават  отговор за възможния резултат, който с отброяването на дните от календара  понякога може да се промени непредсказуемо. Потвърждават ли се  очакванията на политиците, трайни ли са нагласите ни и какво сочи разпределението на партийните и електорални  симпатии – коментира социологът Васил Тончев – изпълнителен директор на социологическа агенция „Сова Харис“. 

Радио Пловдив: Категорични ли сте в тезата, че се очертава един много сериозен и оспорван президентски вот, който ще ни отведе към още по-труден балотаж?

Васил Тончев: Да, данните, които получаваме в изследванията категорично говорят за това. Намираме се в една доста остра, оспорвана кампания, в която от една страна управляващата партия, която влиза в тази кампания с една доста добра база от подкрепа и от друга страна е желанието на хората за промяна и да видят нещо ново, някакви корекции в държавните институции. И всъщност, в момента се води този оспорван дебат в обществото кой ще даде своите по-добри аргументи затова накъде трябва да върви България, как трябва да се справя с актуалните си проблеми. Президентската институция безспорно е много важна част от цялата тази конфигурация на властта и тя не бива да се подценява.  Виждаме, че по различен начин подходиха двата основни опонента в тази интрига. Някак си управляващите забавиха своята кандидатура, някак си остана впечатление в обществото, че едва ли не служебно трябва да бъде избран президентът в страната, нещо, което според мене не допада на доста широки обществени кръгове и на тази база виждаме е доста сериозна консолидация на гласовете и на общественото мнение около това да се получи промяна и някак си да се подходи по друг начин. От страна на левицата беше поставено лице, което е извън политиката до този момент. В първия момент според мене това беше един огромен риск, но постепенно в кампанията ми се струва, че нещата някак си отиват на мястото и генерал Радев успява да събере обществени очаквания върху себе си като човек, който ще внесе някаква промяна.

Радио Пловдив: Как е конфигурацията на подкрепа за основните опоненти? 

Васил Тончев: Ситуацията е такава, че тя повтаря и това, което се случи миналия мандат, преди пет години  с една разлика, че може би този път потенциалът на управляващата партия е малко по-малък, което води до изравняване на силите  до този момент. Сега от тук нататък ГЕРБ е една много добре смазана машина и се очаква това да й донесе някакви  в борбата за повече гласове, но пък от другата страна виждаме една доста сериозна консолидация не само между среди, които излизат от левицата, но и много по-широк спектър. Някак си генерал Радев на втори тур се очертава да получи  подкрепа от всички останали политически сили  приоритетно, може би без хората, които ще подкрепят Реформаторския блок.

Радио Пловдив: Ако може все пак да се каже, че има някакви изненади в очаквания вот, показват ли данните от вашето проучване, че ще има интрига за третия в тази класация и всъщност на кого ще се падне това място?

Васил Тончев: Да, не бива да заключваме нещата между първите двама кандидати, тъй като се откроява и доста доста подкрепа за третия кандидат, който евентуално ще диша във врата на двамата кандидати до последния момент.  Ние за първи път имаме обединение на трите националистически формации, имаме ситуация, в която проблемите на националната сигурност като че ли излизат на първо място и на тази база г-н Каракачанов, който е може би най-обиграния, най-избираемия политик от тази сфера, мисля, че прави доста добра кампания и също получава доста сериозна подкрепа., така че неговата кампания също върви възходящо и  мисля, че категорично той ще бъде трети с шансове да се бори дори и за балотаж. 

Радио Пловдив: А кои са фигурите, които категорично отпадат от тази надпревара?

Васил Тончев: Е, не, от всичките 21 кандидати пет – шест са тези, които всъщност получават някаква по-сериозна подкрепа, която заслужава по-специално внимание.

Радио Пловдив: Говорим за сериозните играчи, с това уточнение...

Васил Тончев: Да, да.

Ра0идо Пловдив: За професионалните играчи става въпрос.

Васил Тончев: Да, за тези, които са подкрепени от големи политически сили и не бива да се заблуждаваме в една такава кампания се иска много сериозен ресурс както от финансови средства, така и от човешки потенциал. Не би могло да се разчита на успех, ако човек няма такава подкрепа.

Радио Пловдив: Г-н Тончев, кажете каква е готовността на хората в България да участват в референдума, имаме досега един доста несполучлив опит на последните избори.

Васил Тончев: Това, че референдумът се провежда заедно с други избори, е положителен факт, той като това дава голям шанс да се получи нужната избирателна активност, която да даде възможност и на хората в референдума да прескочат този праг от 50 % от избирателите, за да може референдумът да бъде действителен и резултатите му да станат задължителни. Мисля, че този път има всички шансове това да се случи, тъй като се очертава една активност около 60 % от избирателите, а 10 % са тези, които  казват, че ще гласуват за президентските избори пък няма да участват в референдума. Освен това, тук важна роля имат политическите сили, поне на големите партии - дали те ще призоват своите кандидати да гласуват. Поне засега никой от основните играчи не се е отдръпнал от тази идея. Това ми дава основание да смятам, че референдумът този път ще успее и че въпросите, които са залегнали там, ще станат задължителни да се приемат от българските институции. 

Радио Пловдив: В заключение коментирайте моля ви кои са основните неизвестни около кампанията на този етап. От думите ви стана ясно, че това не е въпросът за избирателната активност.

Васил Тончев: Основните неизвестни са поведението на някои партии, особено на втори тур, ако се стигне до такъв баланс на силите. Все пак най-важната част от кампанията тепърва предстои. Възможно е да станат все още някакви размествания. Много е важно поведението на ДПС  какво ще бъде за втори тур, тъй като е възможно те пак да се превърнат в балансьора на политическата сцена.

Радио Пловдив: Благодаря за този коментар на Васил Тончев – изпълнителен директор на социологическата агенция Сова Харис, която излезе с проучвания и според прогнозите й, очаква се оспорван балотаж между кандидат-президента на ГЕРБ и издигнатия от БСП също кандидат. По данни на агенцията, които бяха оповестени Цачева получава 38,7 от гласовете, а Радев -  37,8, т. е. разликата е малко по-малко от единица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота   в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите. Според "Галъп"..

публикувано на 04.11.16 в 10:09

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология...

публикувано на 27.10.16 в 15:38