Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските стандарти в Онкоцентъра не са нарушени, атаката срещу нас е грозна и мощна

| обновено на 04.11.16 в 16:12
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Обект сме на една организирана, мощна и грозна атака! Около това твърдение се обединиха ръководството, лекари и пациенти от Комплексния онкологичен център в Пловдив по повод изнесените през последните дни в медиите данни за осакатени пациенти и финансови злоупотреби в центъра. 

На нарочна пресконференция управителят на Онкоцентъра доц. Красимир Вальов обяви, че има натиск върху персонала и това рефлектира върху пациентите.
 

Няма данни за нарушения на медицинските стандарти, сочат докладите на няколко комисии за проверки, сформирани със заповед на доц. Вальов само през последните три седмици. Само за три от пациентите чакаме допълнителни патохистологични експертизи от национален консултант и тогава ще излезем с официален доклад за обстойната и задължителна проверка по случаите, уточни доц. Вальов.

Що се отнася до конкретния случай, представен в популярно телевизионно предаване с една от пациентките, става дума за изключително рядък доброкачествен тумор, който имитира злокачествения, но това може да се разбере много след операцията – посочи д-р Валентин Иванов, завеждащ хирургичното отделение в Онкоцентъра. Той се позова и на заключението на патоанатома, който е написал, че тази диагноза може да бъде поставена много трудно. 

Чувстваме се омерзени от нападките, че работим в Средновековието, както ни обвиняват, заяви д-р Антоанета Томова, завеждащ отделението по химиотерапия в Онкоцентъра. Тя подчерта, че в онкологичния център не са принудени да правят ненужни операции, за да оцеляват финансово, тъй като от дълги години са общинското лечебно заведение с най – добър финансов резултат. 

Д-р Томова цитира данни в подкрепа на твърденията си: 59 000 болни са минали през поликлиничното отделение на онкологичния център само през последната година. По клинични процедури болните са обслужени 55 072 пъти.

За последните 15 месеца са направени 3 446 гефрирни изследвания, а процентът на несъвпадения с трайния препарат е 0,58 – това са само 20 случая, а според световния стандарт този дял е средно до 2,9 %. 

Нямаме нищо общо с това, в което ни обвиняват, подчерта и д-р Евгени Динев. По думите му – цитирам: „вероятно става въпрос за хора, които използват свободата на словото за лично облагодетелстване.

От името на Лекарския съюз д-р Георги Кръстев припомни на медиите, че: „Фактите са свещени, а коментарът е свободен, но само донякъде.“

Лекари и пациенти призоваха разследващите институции да разкрият кай стои зад грозната атака към Комплексния онкологичен център в Пловдив.

Екипът на „Господари на ефира“ е проверявал с месеци получените „не само от пациенти“ сигнали. Всеки случай е консултиран и с медици, които обаче са поставrли изришно условие да остана анонимни. Това каза в интервю за Радио Пловдив Елена Фучеджиева  от екипа предаването.

Тя категорично отрече репортажите да са "корпоративна поръчка" срещу лечебното заведение. 

Добави още, че събраната информация е в Министерството на здравеопазването и очакват до понеделник да има резултат от проверката на медицинския одит. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29