Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов хвърля оставка?

| обновено на 06.11.16 в 22:00

Генерал Румен Радев печели първия тур на президентските избори, следван от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Социолозите са категорични, че новият български президент ще бъде определен след балотаж.

Според първите резултати от екзитпола на  "Алфа Рисърч" за независимия кандидат Радев, подкрепен от БСП са гласували 24,8% от избирателите. Цецка Цачева събира 23,5 на сто.

Очаквано на трето място е кандидатът на Патриотите – Красимир Каракачанов с 13,6% подкрепа. 8.3 на сто от гласовете има Веселин Марешки, следван от Трайчо Трайков - 7.1%, Пламен Орешарски 6.9% и квадратчето „Не избирам никого“ - 6.2%

Ивайло Калфин от АБВ е с 3.8%, а Татяна Дончева – почти 2.1 на сто.

Не е изключено в данните за Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Трайчо Трайков да настъпят промени, каза Геновева Петрова от социологическата агенция "Алфа рисърч". Тя подчерта, че трябва да се изчака и вотът от чужбина. 

Протестен вот привлича най-много Марешки, защото е успял да се наложи като алтернатива, в която избирателите припознават възможността да изявят протестния си вот срещу традиционните партии, срещу политическата система, а не толкова срещу настоящото управление, обясни Петрова. 

До 3800 хиляди ще достигне броят на избирателите, който е 58 на сто от имащите право на глас, прогнозира още Геновева Петрова.

Според данните на две други агенции - "Маркет линкс" и "Галъп интернешънъл" - също ще има балотаж между Румен Радев и Цецка Цачева. Екзитполът на "Маркет линкс" дава 24.63% от гласовете за Румен Радев и 23.46% за Цецка Цачева. Според "Галъп интернешънъл" разликата между двамата е по-голяма - Румен Радев събира 26.7% от вота, а Цецка Цачева 22.5% от гласовете на избирателите.

И президентските избори и референдума са с много висока избирателна активност. Към 17 часа за референдума са гласували около 40 процента от избирателите. Според "Алфа рисърч" обаче е възможно до края на изборния ден гласувалите на референдума да не прехвърлят 50%.

За мажоритарна избирателна система са 79 на сто от гласувалите според предварителните резултати на "Галъп интернешънъл" за референдума. Срещу мажоритарно гласуване са 16,4 на сто, а 3,7 не са отговорили.

На втория въпрос за задължителното гласуване своя глас "да" са дали 70,6 на сто, против са били 26,5 процента, а 2,2 не са отговорили.

За намаляване на партийните субсидии са гласували 80 процента, 16,3 на сто са били против, а 2,6 на сто не са отговорили.
На референдума са гласували 47 на сто от гласоподавателите според "Галъп интернешънъл".

В референдума са участвали 50,37 на сто от гласоподавателите, или над 3, 4 млн. души, по прогнозни данни към 20.30 ч. на "Маркет линкс".

Според прогнозните данни на агенцията около 80 на сто от гласувалите в референдума са за мажоритарни избори и за намаляване на субсидията за партиите.

82,66 на сто от избирателите са дали гласовете си за избиране на народните представители с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, а 80,45 на сто подкрепят годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Да се въведе задължително гласуване на изборите и референдумите искат 68,19 на сто от участниците в референдума, според  "Маркет линкс".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 16.06.24 в 09:19

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52