Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митът за непобедимата ГЕРБ е строшен завинаги

Александър Симов: Много са големите новини на тези избори. Големите градове гласуваха по един съвършено различен начин. За мен лично новината е в това, че тази тенденция да се гласува за най-голямата партия и че митът за непобедимата ГЕРБ просто бе строшен веднъж завинаги. Видя се, когато хората се освободят от страха, когато бъде предложена реална алтернатива, политическа алтернатива за действие, хората гласуват и гласуват така, че да покажат на всички самозабравени автократи, че в крайна сметка не могат да бъдат подценявани като някакъв фактор. 

Струва ми се, че ГЕРБ си въобразиха или много време живяха с илюзията, че те са някакъв незаменим политически фактор, който е обречен да печели избори било то заради прословутата фабрика за печелене на гласове и на избори, било то заради това, че нямат алтернатива. Сега се видя, че алтернатива има и се видя, че когато алтернативата бъде реална и показана на хората дори най-мъжкарски изглеждащите премиери започват да изглеждат смешно.

Няма да се съглася, че партията не е поела отговорност за номинацията на Румен Радев. Партията пое отговорност за неговата номинация – да, БСП избра формулата „инициативен комитет”, но в очите на всеки избирател няма съмнение коя е партията, която в крайна сметка избра и хареса генерал Радев като свой кандидат. И, да, за съжаление, казвам го тук и като член на БСП, не можем да поставим равенство между гласовете за Радев и гласовете на БСП. Очевидно е, че генерал Радев има своите допълнителни гласоподаватели, че благодарение на своите лични качества като човек привлича и допълнителен електорат, който едва ли би гласувал за левицата, т. е. не можем да поставим знак за равенство между гласувалите сега за Радев и електората на БСП, но също така според мене е голяма грешка да се твърди, че БСП се е скрила зад някакъв инициативен комитет. Ако отворите вестниците от август месец, когато генерал Радев бе номиниран съвсем ясно става, че именно БСП е партията, която чрез дебат в самата себе си, дори с цената на известен скандал, хареса и номинира генерал Радев, откривайки неговите качества като потенциален държавен глава.

На балотажа очаквам категоричната победа на генерал Радев, тъй като ако на първи тур вотът наистина беше мажоритарен, сега вотът става супер мажоритарен, тъй като алтернативата е оголена до крайност. От една страна имаме кандидат на статуквото на това нищо да не се промени, на това да имаме държавен глава, подчинена марионетка на премиера и на това да имаме един човек, който със своето поведение ясно показа, че има самостоятелно политическо поведение, че може да печели доверието на хората въпреки всички иронични упражнения върху това, че не бил политик от кариерата и с разни други неща. Т. е. аз очаквам на втория тур тенденцията за наказване на сегашното управление да продължи. Според мене голяма част от хората, които са гласували на първи тур за кандидати, различни от Радев и Цецка Цачева, всъщност са гласували с идеята за промяна и въобще тази тенденция е отприщена, промяната се задава на хоризонта, така че аз мисля, че генерал Радев няма да има проблем в своята победа.

Вижте, БСП наистина не е разговаряло досега с нито една партия и смятам, че това трябва да продължи. В крайна сметка тук ние не говорим за обикновени избори. Диалогът, който левицата има, а и самият генерал Радев, е диалог с всички български граждани. В нощта на изборите самият генерал каза, че той протяга ръка към избирателите и на ГЕРБ, и на Реформаторския блок, и на АБВ, и на Патриотичния фронт, и на Марешки, към всички които си представят България по различен начин. И точно заради това БСП няма да провежда срещи с други партии и лидерски ръководства, за да не ставаме свидетели на подобни карикатурни сценки, каквито наблюдавахме на срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок. В крайна сметка тук наистина залогът е бъдещето на страната, а не на тази или на друга политическа сила, която отново пуска на дневен ред политиката на страха – дайте да уплашим избирателите какъв ужас ще стане ако Бойко Борисов си загуби работата.

Отворена е сергията, която се опитва да продаде много неясни страхове на хората, свързани с това какъв хаос ще настане ако ГЕРБ не управлява.

Да се говори, че генерал Радев ще преосмисли членството на България в Европейския съюз и НАТО означава като минимум едно – някой човек да не си дава сметка как става това преосмисляне. Генерал Радев дори и да приемем, че много иска утре да наруши спокойния сън на всички евтроатлантици, не може самостоятелно  по никакъв начин да извади България от тези два съюза. Тук говорим за един човек, който никога не е декларирал нищо подобно и който сам обяви, че все пак той е български генерал, а България е била винаги част от състава на НАТО, т. е. той със своите действия е защитавал НАТО.

Ние разчитаме на гласа на всеки омерзен и унизен българин, който вижда как пред очите му държавата се разпада, държавата потъва под управлението на Бойко Борисов – две. Ако си спомняте преди две години бяха изобретили някаква нова формула „Новият Бойко”, само че вместо да видим нещо ново ние видяхме едно пълно срастване между партия и държава в най-добрите традиции на тоталитаризма. И за съжаление това не е някаква заплаха, не е някаква преувеличена формула, а просто реално наблюдение върху политическите реалности. Смятам, че все повече хора започнаха да разбират, че това е вредно за държавата и че промяната трябва да започне отнякъде и най-добре тази промяна започва от президентската институция. Така че БСП и инициативният комитет на генерал Радев отправят своя призив към всички тези, които искат да видят с очите си някаква промяна. Изборът тук е много ясен – или ново от същото, или начало на промяната, от която всички се нуждаят




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15
Д-р Николай Болтаджиев

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти коментира в програма "Ден след ден" д-р Николай Болтаджиев от Съюза за стопанска инициатива, член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него винаги е имало трудности при договорянето на КТД и в..

публикувано на 04.06.24 в 16:03

Първи център за обучение по спешна хирургия в МУ-Пловдив

Първият час след катастрофа или инцидент е особено важен, това е т.нар. "Златен час". Тогава хирурзите спасят пострадалите най-ефективно, но се изисква бърза и компетентна реакция на всички медици. Световните стандарти днес приемат, че лекарите трябва да са преминали през програма за обучение при лечението на пациенти с травми в ранните етапи на..

публикувано на 04.06.24 в 15:23