Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моделът на политиците се разминава с този на гражданите

Свидетели сме на началото на процес,  при който българските граждани много  спокойно, цивилизовано и възпитано казаха  „Искаме промяна“. Такива спокойни избори  и такъв спокоен референдум, на който сме свидетели, в последните години е нямало. Същевременно обаче гласът, който  изразиха българските граждани в огромното си мнозинство, бе много силен. Това са около 3,5 млн избиратели, но мисля, че това е много по-голям процент от хората в страната, защото никой не знае колко хора са останали в нея, заради бързите темпове, с които тя се обезлюди през последните години. Това заяви политическият анализатор Калоян Методиев.  

Резултатът бе категоричен и ясен – искаме промяна. Хората казаха това по най-демократичен начин чрез своя вот. Това, че липсват някакви си  38-40 000 гласа, и 100 000 да са, това няма никакво значение. Заявката е дадена и ако някой има уши да чуе от политическия елит, ще чуе и ще разбере сигнала. Ако не – нещата могат да се радикализират в бъдеще.

Референдумът е неуспешен за политическата класа, заради нейния инат и вкопчване в статукво и в модел, който вече е изчерпан и който се разминава с гражданите. Най-консенсусният въпрос, по който няма съмнение, че гражданите са на едно мнение в държавата, е за субсидията на политическите партии. Това е еднозначен картон между „жълто“  и „червено“ за тях, подчерта Методиев. Да не забравяме, че в последно време тотално се заковахме на 28-мо място в ЕС и това е само по причина, че няма 29-то. Много изостанахме от последния, от Румъния вече сме назад с няколко обиколки. Т.е. нямаме никакво време за губене, в България е нямало война, а хората масово бягат.от страната. Това е опасно явление, защото когато се изгубят хората в държавата, тя се разпада и престава да функционира. Ето защо  сигналът е много силен – Референдумът е инструмент да се чуе гласа на хората, подчерта още Калоян Методиев.

 Повече чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15
Д-р Николай Болтаджиев

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти коментира в програма "Ден след ден" д-р Николай Болтаджиев от Съюза за стопанска инициатива, член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него винаги е имало трудности при договорянето на КТД и в..

публикувано на 04.06.24 в 16:03

Първи център за обучение по спешна хирургия в МУ-Пловдив

Първият час след катастрофа или инцидент е особено важен, това е т.нар. "Златен час". Тогава хирурзите спасят пострадалите най-ефективно, но се изисква бърза и компетентна реакция на всички медици. Световните стандарти днес приемат, че лекарите трябва да са преминали през програма за обучение при лечението на пациенти с травми в ранните етапи на..

публикувано на 04.06.24 в 15:23