Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири университета изграждат Център за върхови постижения

| обновено на 10.11.16 в 16:56

Четирите водещи пловдивски университета ще изградят заедно Център за върхови постижения с европейско финансиране по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той ще работи в областта на индустрия за здравословен живот и биотехнологии и ще е на стойност до 70 млн. лева.

За първи път Министерството на образованието и науката ще бъде бенефициент по европейска програма и ще може от следващата година да разпредели средствата между висшите училища.

Университета по хранителни технологии ще участва заедно с Пловдивския, Аграрния и Медицинския университети, съобщи ректорът проф. Кольо Динков.Той уточни, че със съдействието на община Пловдив е подписано споразумение между 4-те университета и те разработват заедно пакетните предложения.

Документите ще бъдат входирани в МОН до 23 януари 2017 г.

Целта е Пловдив да стане център на върховите научни постижения в хранителната индустрия и биотехнологиите, заяви проф. Динков и уточни, че според него капацитетът на пловдивските висши училища е огромен и най-силна е тук нагласата да се спечелят средствата от европейските програми.

УХТ ще бъде водещ в разработването на предложенията и разписаните ангажименти.

Новият център ще бъде ситуиран като реализация във всяко едно от висшите учебни заведения. Проф. Николай Менков, заместник ректор на УХТ съобщи, че насоките са към биотехнологии и хранителни технологии в частта функционални храни.

Учените от четирите вуз-а ще затворят верига от начин на производство, иновации и изследвания свързани с функционалното хранене и биотехнологиите. Ще участват и асоциирани членове: университети от чужбина и  бизнеса у нас.

Паралелно УХТ спечели и проект по оперативна програма „Региони в растеж“ за 3 млн. лева. С тези средства ще се модернизира образователна инфраструктура на двата корпуса на университета.

Ще се изпълнят серия от мерки за следващите 30 месеца по енергийно обновяване на сградите. Предстои изграждане на нова модерна мултифункционална зала във втори корпус. УХТ е първият български вуз, който спечели финансиране по тази програма на ЕС. Снимка

За следващата учебна година УХТ разкрива три нови окрупнени специалности. Това са „Технология и качество на храните“, "Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти“, както и „Анализ, контрол и екология“.

Всяка година през бутиковия за Балканите вуз започват обучения в първи курс 800 студенти от България и чужбина, дипломират се също толкова, отчетоха от академичното ръководството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Панайотов представя изложбата "Алафранга" в Пловдив

Художникът Николай Панайотов  представя най-новата си изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.   Тя се нарича „Алафранга“ и съдържа експресивни живописни платна от последните творчески години на художника, както и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема алафранга.  Базирайки се на..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

Белгийският пианист Верстапен свири на Античния театър

Тази вечер на Античния театър ще се състои концерт на световноизвестния белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен и гости Нина Николина, Любо Киров, „Магическите гласове“, Калин Вельов – перкусии и Дамян Йорданов – кавал, народен хор при Музикалното училище „Добрин Петков“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“. Събитието..

публикувано на 18.06.24 в 06:25

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18