Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 307 хиляди пловдивчани имат право на глас на балотажа

| обновено на 13.11.16 в 09:26

Изборният ден в Пловдив започна нормално и всички секции на територията на град Пловдив са отворили навреме, съобщиха говорителят  на 16-та РИК Гергана Николова. В началото са извършени рутинните замени в съставите на някои СИК. 

Сред първите избиратели, упражнили правото си на вот са 73-годишна жена и пълнолетен младеж. 

307 041 избиратели имат право на глас на втория тур на президентските избори в град Пловдив. Броят на гражданите, които могат да дадат тази неделя своя вот в секциите на територията на 16-та РИК  е с 318 по-малко от първия тур на президентските избори след актуализацията към датата на изборите.

Навършилите пълнолетие за времето между двата тура са 56, но от края на миналогодишните избори за местна власт има още над 3 000 младежи на 18 години. Трима столетници също могат да гласуват на балотажа за избор на държавен глава на 13 ноември.

В шестте района на града са разкрити общо 478 секции. Има 14 специализирани  секции в болници, старчески дом, затвора и следствието, където ще гласуват 806 души, като повечето от тях са пациенти в здравните заведения. 205 са имащите право на глас в пловдивския затвор и следствения арест.

Отново, както беше и миналата неделя, в Пловдив ще работят и 20 секции за машинно гласуване. По пет такива устройства има в четири учебни заведения в район „Централен“ - Професионална гимназия по електротехника и електроника, Основно училище „Д-р Петър Берон“, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и училище „Цар Симеон Велики“. Репортерска проверка установи, че част от хората, които на първи тур са гласували с бюлетина, сега гласуват по електронен път. Много по-бързо става и удобно, споделиха пловдивчани, които гласуваха машинно. Други не бяха разбрали за възможността, която се дава в 20-те секционни избирателни комисии.

За всеки пловдивски район са осигурени подвижни секции за хората с увреждания и по този начин могат да гласуват 180 човека. Заради малкия  брой избиратели, желаещи да гласуват така в район „Източен“, те ще бъдат обслужени от подвижната секция в район „Тракия“. Допълнително за тези, които имат здравословен проблем и са включени в списъците за гласуване е осигурен безплатен транспорт. До 17 часа в деня на вота те могат да го заявят на телефони 0887 48 48 84 и 032 962 478.

В изборния ден, със заповед на кмета на общината и районните кметове в Пловдив, е забранена продажбата на алкохол от 6 до 20 часа. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33

Ограничават движението заради мача "Ботев" - "Левски"

Ограничават движението заради футболната среща ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София Във връзка с провеждането на футболна среща  между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София на стадион „Христо Ботев“ на 05.10.2024 г. /събота/, за времето от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението по бул. ,,Източен“ от кръстовището с..

публикувано на 05.10.24 в 08:15

Катерачи изкачват сградата на Община Пазаржик

За поредна година се провежда външно изкачване на най-високата сграда в Пазарджик – тази на общината . То ще се състои днес и утре, като състезанията са любителски, но могат да участват и професионалисти.  Сградата е висока почти 60 метра, а фасадата е релефна с повтарящи се малки хватки. Това прави възможно изкачването по два метода: спелео..

публикувано на 05.10.24 в 08:13

Велинград е домакин на кампанията "Капачки за бъдеще"

Есенната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава този уикенд. Днес Велинград е домакин на кампанията , наред с още 8 града в цялата страна. В града на Вела Пеева пластмасови капачки и бутилки, както и алуминиеви кенчета ще се събират на паркинга на голям хипермаркет от 9.30 до 13.30 ч. Следващия уикенд кампанията ще бъде в Пловдив в..

публикувано на 05.10.24 в 08:09