Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двамата президенти и партиите трябва да се договорят за изборите

Премиерът Борисов подаде оставката на правителството. Снощи стана ясно, че ГЕРБ и БСП ще върнат проучвателните мандати за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

Третата партия, на която ще бъде връчен проучвателен мандат е по избор на президента. Очакванията са, която и да е тя, също да върне мандата и така да се върви към предсрочни парламентарни избори.

Според Екатерина Михайлова, която е юрист – конституционалист, особеният момент е, че в последните три месеца от мандата си президентът не може да разпуска парламента. Така ще имаме служебно правителство и Народно събрание.

Тази ситуация може да бъде отиграна по два начина от партиите – бързо и бавно, коментира Михайлова като уточни, че бързата процедура е свързана с бързо връщане на проучвателните мандати на президента, а бавната с преговори и споразумения на партиите, така че да се стигне до края на годината. 

Тя подчерта, че въпросът не е дали да се избере бързият или бавният вариант, а кой е най- добрият за страната. Най- отговорното е двамата президенти и основните партии да постигнат договореност за изборите, за състава на кабинета, защото много лошо би било да се назначи едно служебно правителство, а след 22 януари - второ от новия президент. Една смяна през два месеца не е добро решение, коментира Екатерина Михайлова.

Политиците събраха доста опит в ситуация на кризи, на президента Плевнелиев ще му се наложи да назначи трето служебно правителство, но всичко това говори за политическа нестабилност. Трябват решения, които да стабилизират политическата система, добави тя.

Според нея грешката на ГЕРБ бе, че подчиниха кампанията на оставката на правителството, а не на кандидатите за президент. В цяла Европа и отвъд Океана текат процеси, свързани с проблемите на либералната демокрация, каза Михайлова, която е едно от лицата на СДС. Тя смята, че във всяка демокрация трябва да има силно дясно и силно ляво пространство. 

Велико народно събрание се свиква с високо мнозинство веднъж като инициатива, второ като закон и чак тогава се върви на избори. Не сме чули защо ще свикваме ВНС, не е ясно какви теми ще реши, коментира тя казаното от Бойко Борисов, че започват разговори за свикването му. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03