Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С противоречиви свидетелски показания започна делото срещу Райна Петрова

| обновено на 23.11.16 в 17:10

С противоречиви показания започнаха разпитите на свидетели по делото срещу бившата кметица на район „Централен“ Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева по казуса с доставката на хранителни продукти за детските градини, предлагането и приемането на ваучер за екзотична ексурзия.

Пред съда една от призованите свидетелки заяви, че като директор на детска градина „Радост“ не й била препоръчвана въпросната фирма „Надежда 2000“. Оказа се, че има противоречие  в това, което каза днес и онова, което е заявила при извършения разпит от разследващите. Иванка Богоева беше първата от 60-те свидетели, които трябва да се явят за разпит по делото до 30 ноември. Сред останалите, освен други директорки на детски градини, е и още един бивш районен кмет – Десислава Желязкова от район „Западен“.

Ход на делото беше даден след два опита на адвокатите Красимир Елдъров и Георги Кутрянски да бъде върнато на етап досъдебно производство заради неясния и неточен обвинителен акт. Последва изчитане на целия обвинителен акт от прокурор Мирослав Христев и трети опит на защитата да върне делото. Адвокатските искания обаче не бяха уважени от съдебния състав с председател Силвия Цанкова.

Пред съда Петрова и Минчева заявиха, че не се признават за виновни, но ще дадат обяснения на по-късен етап. Попитана с какво се занимава след отстраняването й от длъжност, бившата кметица заяви, че е безработна и си почива, но се е отдала на изкуството. Разпитите на свидетели продължават до края на деня и в следващите дни.  

Бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова е обвинена в длъжностно престъпление при доставката на хранителни продукти в детските градини и приемането на ваучер за екзотична екскурзия от лансираната от нея фирма.  Според обвиненията Петрова е упражнила натиск върху свой колега от кметството относно избора на доставчик на храни по обществена поръчка за близо 380 хиляди лева, а за две години избраната фирма  получила печалба от 45 хиляди лева. 

Бизнесдамата Надежда Минчева е обвинена  в търговия с влияние, предлагайки като подарък на Петрова туристическа услуга за далечна дестинация на стойност от близо 10 хиляди лева в замяна на „спечелването“ на обществената поръчка за храна в детските заведения в район „Централен“. 

Петрова беше отстранена от длъжност преди две години с мярка за нетоклонение подписка, а на Минчева беше наложена парична гаранция. Делото трябваше да започне още в началото на миналия месец, но беше отложено заради процесуална причина. Защитникът на Минчева – Кирил Николов е бил съдия и то по същото дело в самото му начало. Съдебният състав прецени, че е недопустимо той да се явява като адвокат и разпореди бизнесдамата да си наеме нов. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград". От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. То е като това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – злоупотреби в особено високи размери. При доказване на вина Румен Бечев може да получи..

публикувано на 03.10.24 в 14:23

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“ , извършват полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал във вторник. Известното до момента е, че след спречкване между две деца в училището е пристигнал родител, който е заплашил заместник-директорката. От ръководството на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39