Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с радикализма не е единствено проблем на МВР

През последните дни наблюдавахме нарастване на напрежението в Харманли и явно това доведе до действия, които затвориха бежанския център. По всяка вероятност за това има два фактора, заяви  председателят на Софийския форум „Сигурност  доц.Йордан Божилов. По думите му  съществуват група грешки като липсата на информационна кампания, ненавременни мерки за лечението, както и това, че напрежението е било използвано от хора и политически партии и дори е било съзнателно подклаждано от тях. 

 Най-важното обаче  от цялата ситуация  е да се направят изводи. И те са, че бежанският проблем не е нито временен, нито зависим от вътрешните политики на страната или действия. Проблемът е много сериозен и обективен  и засяга целия свят. За съжаление, България ще бъде обект на бежански вълни  и  през България и занапред ще минават много хора. Въпросът е какво правим  ние, подчерта Божилов.

Държавата трябва много добре да осъзнае и оцени ситуацията и това, че бежанският въпрос навсякъде по света ще  бъде дългосрочен. Не говорим само за ислямски фундаментализъм, а бежанските вълни ще бъдат пораждани от множество фактори като нестабилност, желание за по-добър живот, безброй са причините. В момента в света има над 60 млн бежанци. Какъв е проблемът за България? Ние сме в границите на континент, който се намира в мечтите на много хора, търсещи по-добър живот. С проблема дългосрочно можем да се справим не с патриотарско говорене. Решението означава и работа със съседи, и работа в ЕС – много активна работа.  Невъзможно е да изведем тези хора от ЕС.  Много трудно е да бъдат качени на самолети дошлите хора от Афганистан, Пакистан, Иран, това е много скъпо, коя компания ще ги качи. В рамките на ЕС са нужни разговори, много внимателно, много обективно и без да насаждаме в обществото си проблеми, подчерта ескпертът по сигурността.

 За съжаление, виждаме много пропуски, но не виждаме структурни политики и цялостна дейност и  се опасявам, че във време на политическа нестабилност в страната ще оставим на следващо Правителство да решава тези въпроси, което ще бъде много пагубно, заяви  Йордан Божилов.

Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52