Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма български лекар, който да мисли лошото на пациент

За съжаление опасенията, които се таяха в нас, станаха действителност. В БЛС продължаваме да твърдим, че подобни разследвания и съмнения към дейността на колегите не трябва да бъдат изваждани на обществено внимание, докато не приключат всички проверки. Няма български лекар, който да мисли лошото на своя пациент.  Всичко останало, което е от медицинска гледна точка, стандарти или нещо друго, подлежи на проверка и след нея трябва да се вземе становище.   Това заяви председателят на БЛС д-р Венцеслав Грозев  след взерашното решение на Пловдивския ОбС  за освобождаваме от длъжност на управителя на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов. 

Ние, преди да се е произнесъл най-компетентният орган – Българският съд,  слагаме етикети, предопределяме съдбата на хора. Кой нормален човек сега с необходимото доверие и сигурност ще се обърне към моите колеги, които са прекрасни специалисти, заяви  д-р Грозев.

Той подчерта, че бързината и категоричността, с които е трябвало да бъдат взети решенията за съдбата на онкодиспансера, е създала  огромен негативизъм у обществото.  Всеки пациент търси своето лечебно заведение, своя лекар, а това са 60 000 човека годишно в най-стария  онкологичен център в страната  -  КОЦ Пловдив. Ако  от тях примерно в следващия момент половината трябва да бъдат оперирани,  какво ще се случи с тези 30 000 души? Къде ще бъдат насочени те, кое е лечебното заведение, което ще поеме отговорност за такъв поток от пациенти, които да бъдат обслужени веднага и на ниво? Това  е страхотен наплив от пациенти.

 Д-р  Грозев обаче подчерта, че е въпрос на етика, професионализъм и организация  здравните заведения да намерят своето място под слънцето – общински, държавни и частни, които да бъдат равнопоставени пред  единствения финансов източник, наречен здравната каса. Всеки търси начин за своята реализация, но тук решаваща трябва да бъде конкуренцията, нивата на професионализъм и ако има тенденция за пренасочване на пациентопотока, има начин нещата да бъдат контролирани. Те трябва да бъдат извадени на показ и всеки да поеме своята отговорност, заяви председателят на БЛС д-р Венцеслав Грозев. 

 Повече в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Имаме свръхпроизводство на електроенергия

"Не смятам, че има опасност от разко повишаване на цените на електроенергията", коментира енергийният експерт Иван Желязков. По думите му,  в момента има намалено потребление на ток в бита и в индустрията, а в същото време има свръхпроизводство на електроенергия. "На енергийната борса в изтеклите петък, събота и неделя сме свидетели дори и на..

публикувано на 29.05.24 в 17:01

Прошката и поуките от миналото са отношение към държавността

Връщането на тленните останки на Фердинанд в България е важен символичен акт и е стъпка в правилната посока. Тук не става дума за самата личност, а за един акт, който показва уважение към историята ни. Това коментира проф. Даниел Вачков , директор на Института за исторически изследвания към БАН. Той добави още, че погребването на владетел..

публикувано на 29.05.24 в 16:24

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54