Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само предсрочните избори могат да донесат стабилност

Патриотичният фронт ще подкрепи Реформаторския блок, ако получи мандат за съставяне на правителство в този парламент, стана ясно след срещата между ПФ и РБ.  Петър Москов заяви, че не виждат друг възможен формат на управление освен настоящия между ГЕРБ ПФ И РБ. Десислава Атанасова обаче препотвърди позицията на ГЕРБ, че в това Народно събрание не може да има устойчиво мнозинство, което да подкрепи правителство и затова трябва да се върви към предсрочни избори.

Според евродепутатът от РБ Светослав Малинов в момента наблюдаваме доста бездарна пиеса на политическата сцена в България, защото въпросът дали ще има друго правителство в този парламент е с предрешен отговор.
 

И двете водещи политически сили отказаха мандат и е невъзможно да се състави кабинет, освен ако някоя от тях, в случая ГЕРБ, не направи много груб и остър завой, което би било унизително и самоубийствено за тях.

А и ДСБ вече не е част от РБ и в този смисъл групата на РБ е силно редуцирана. Затова еднственият въпрос е дали ще се стигне до служебно паивителство с някакъв вид консенсус преди Коледа, за да се избегне тази нелепост да имаме служебно правителство, което да трае само няколко седмици, коментира Малинов.

Според него дали искат или не българските граждани трябва да разберат, че ще има предсрочни избори и да свикнат с този факт. Единственият въпрос е кога ще бъдат тези избори, т.е. да се определи датата за тяхното провеждане.

Светослав Малонив каза, че настоящата ситуация е пряко следствие от непремероното действие на премиера Бойко Борисов. Той добави, че според него най-добре е да има служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев с консенсус от новоизбрания президент. Ако това е невъзможно, то ще трябва да има две служебни правителства – на Плевнелиев и след това на Радев. Но пътят е един – към предсрочни избори, категоричен е Малинов.

Не е ясно какво ще стане на предстоящите избори. Прекалена арогантност е да се твърди, че те са предрешени. Не е така, само избирателите могат да решат това. Тоест, именно в името на стабилността, е необходимо да се проведат предсрочни избори. Парламентът трябва да се обнови и това ще донесе стабилност, а не усилието да се крепи настоящото Народно събрание, защото това просто не е продуктивно, каза още Светослав Малинов.

Цялото интервю с него може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34