Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският бизнес ще продължи да открива работни места

| обновено на 15.12.16 в 14:50

През първите три месеца на 2017 година бизнесът в петте големи региона на страната София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе смята да увеличи персонала си. Това показва обзорно проучване за трудовата заетост на Менпауър. 

В него са участвали 620 работодатели от страната. Най-оптимистични прогнози за пазара на труда дават бизнесмените в София и Варна, където се очаква ръст на заетостта с 13%. 

В Пловдив работодателите също очакват стабилен ръст в числеността на работната сила като прогнозата е за 12 на сто. По предпазлив  е оптимизмът в Русе и Бургас - съответно с 10% и с 9%.

В сравнителен план перспективите за наемане на хора в Пловдив са без промяна спрямо предишното тримесечие, но с 3 процентни пункта по- малко от първото тримесечие на 2016 година. 

Надя Василева – управляващ директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия коментира пред Радио Пловдив, че проучването е добра новина и за хората, които си търсят работа. 

Три са областите, в които има най- засилено търсене. Първата са финансите, застраховането, недвижимите имоти и  бизнес услугите, следва секторът на производството, което е много важно, защото чрез него икономиката расте и третият сектор е търговията на едро и дребно, обобщи Василева. 

Анализът показва, че недостиг на кадри има във всички сектори и това е свързано с дисбаланса на търсенето и предлагането на пазара на труда. Според нея е нужна  по- голяма адекватност на трудовото законодателството, особено в частта за временната работа, която е пречка от 2011 година. 

Трябва да се промени законодателството и да вървим напред. И другото което трябваше да се направи – целенасочената миграция, която трябва да осигури нужните кадри от Азия. Винаги конкуренцията е действала положително на всеки бизнес, включително и на трудовия пазар, това ще действа стимулиращо и опреснително. В България няма достатъчно хора, които да запълнят свободните места в следващите 5 години, подчерта Надя Василева.

Роботизацията ще навлиза все повече, макар у нас темповете да са по- бавни, прогнозира директорът на Менпауър и добави, че навлизането на роботите не означава по- малко работни места, а обратно.Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С нанотехнология и вода изчистиха графити на Сахат тепе

С нанотехнология и чиста вода бяха почистени днес прясно изрисувани графити на скалите на Сахат тепе зад сградата на Драматичния театър в Пловдив. Новата технология е немска и бе демонстрирана от директора на „Чистота“ Десислава Георгиева.  „От 2012 година непрестанно се борим с драскането на графити по емблематични за града места. В тази връзка..

публикувано на 01.07.24 в 13:38

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39