Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дарин Тенев: Няма познание, което абсолютно не зависи от нас!

| обновено на 19.12.16 в 14:51


Дарин Тенев е доцент по теория на културата в катедра „Социология и науки за човека" в ПУ „Паисий Хилендарски", японист, специализирал три години в Япония и директор на Института за критически и социални изследвания(ИКСИ), основан през 1991г. в София.

За Социология се говори предимно преди избори и то в тесните рамки на цитиране на статистически данни и рейтинг на политици. ИКСИ в тясно сътрудничество с катедра Социология и науки за човека в ПУ, са в основата на разработването на едно модерно течение в Социологията, като наука за познание на обществото и човека, и това е Социоанализата. Само преди дни с голям успех завърши специализирана конференция на тема "Праксеологическият обрат: от етнометодология към социоанализа".

Специално за Радио Пловдив доц. Тенев събра есенцията на новостите в преподаването и изучаването на науките за човека.

„Ако не се справим с нашето минало отпреди 1989г., ние всъщност не можем да наследим добре себе си. Родителите искат нещо от децата, но не са много сигурни какво искат, защото нямат далечен хоризонт. Децата искат да отговорят на очакванията на родителите си, но искат и да се разбунтуват и не знаят как, защото също нямат далечен хоризонт. И това е малка част от темите, които изследваме социоаналитично в Института за социални и критически изследвания и в катедра Социология и науки за човека.“

Какви са българските студенти в сравнение с японските и вярно ли е че японските студенти понякога спят на лекции, ще разберете от цялото интервю на доц. Дарин Тенев в аудио файла.


Още от категорията

Среща с Валентина Радинска в читалище "А. Константинов"

Творческа среща  с Валентина Радинска ще се проведе тази вечер в читалище „Алеко Константинов“ - Пловдив.  Две от книгите на писателката ще представи Стефка Тотева. Публиката ще се запознае с творческите текстове „Користни записки“, и с новата стихосбирката „Премълчаване на зимата“. Валентина Радинска  е български поет, писател, журналист и..

обновено на 28.09.22 в 13:54

"Тракийски Мистерии" на сцената на Античен театър

След успеха на първото си издание, проведено в Стария град Несебър през 2021 година, Фестивал Тракийски Мистерии отново събира ценителите и почитателите на автентичните възстановки на Древния орфически тракийски епос. Мащабните руини-свидетели на тракийската древност ще оживеят с интерактивния спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, както и с..

публикувано на 28.09.22 в 13:16

МК обяви обществена поръчка за ремонта на Концертна зала

Министерствотото на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в град Пловдив и превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.   Заданието включва цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство,..

обновено на 28.09.22 в 12:00

Великите европейци - Езоп

Дори най-безпомощният човек, може да си отмъсти, ако бъде несправедливо наказан. Това е поуката от баснята „Орел и бръмбар“, с която Езоп казва на лъжливите си обвинители, които го осъждат на смърт в Делфи, че никое зло не остава ненаказано.  Тогава, около 560 г. пр.н.е., Езоп е в Делфи като пратеник на цар Крез - да занесе богати дарове за..

публикувано на 28.09.22 в 10:54

Писателят Васил Панайотов гостува на Пловдив

"Пловдив чете" и издателство „Жанет 45“ представят писателя Васил Панайотов. Срещата с автора е в клуб Bee Bop Cafe, от 18 часа.  Утре (29 септември) той ще гостува на ученици във Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент -Екзюпери“ и ще открие традионните „Срещи в библиотека“. Васил Панайотов (1978) е автор на романите „Убиец“, „Другата“,..

публикувано на 28.09.22 в 06:10