Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Коледа дойде в Клиниката по детска хирургия

Тренажори за лапароскопска хирургия очаква да получи утре Клиниката по Детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Това е дарение от фирма за лекарства, което ще даде възможност за обучение на млади лекари и студенти, съобщи ръководителката на клиниката проф. Пенка Стефанова. 

Тя посочи, че от 12-членния хирургичен екип в клиниката шестима са млади хирурзи, трима от които вече са взели специалност, на другите това предстои. Отделно има и двама докторанти, а всички новопостъпили владеят по три – четири чужди езика. Проф. Стефанова подчерта, че младите й колеги знаят, че тяхното бъдще е тук, в България.

Инициативата „Българската Коледа“ е оборудвала тази година Клиниката по Детска хирургия в болница „Св. Георги“ с респиратор и кувьоз. Постоянен е и потокът от дарения от фирми, частни лица и различни инициативи, отбеляза проф. Стефанова.

Запазва се тенденцията в Детската хирургия в Пловдив да се правят между 5 500 и 6 000 прегледа и между 2 200 и 2 500 операции на деца годишно. За жалост, от всички случаи на вродени аномалии при децата, пловдивските хирурзи успяват да оперират едва между 3 и 7 % годишно.

Ние работим с „върховите“ упойки, нещо което и най – богатите държави трудно го разрешават, имаме най – ново и модерно анестезиологично оборудване, посочи проф. Стефанова и отбеляза, че за за жалост, медицината изисква много пари.

Всеки един от хирурзите на Детската клиника в Пловдив да отиде поне за месец да поработи в Западна Европа или на друго място по света – това е цел №1, която си е поставила за 2017-та година проф. Пенка Стефанова. Според нея е необходимо постоянно „сверяване на часовника“ с постиженията на детската хирургия. „Ние, може би, сме единствената клиника, в която кой откъдето дойде от света, влиза да оперира с нас“, коментира шефката на Детската хирургия в Университетската болница. По думите й, няма разлика в професионалното ниво на пловдивските детски хирурзи и колегите им по света.

Малките пациенти на Клиниката по детска хирургия посрещнаха днес Дядо Коледа и с интерес проследиха организираната специално за тях празнична програма. Добрият старец ги зарадва с подаръци и лакомства, а всички си пожелаха бързо да оздравеят. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Асеновград чества своя празник

Проявите започват с отслужването на света литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“. По-късно ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Иван Асен ІІ и тържествено ще бъде издигнат националният флаг. Кметът на общината д-р Христо Грудев ще произнесе слово и ще награди с почетни звания изявени граждани. През целия ден са предвидени..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Двама кандидати за кмет на Панагюрище

Двама са регистрираните кандидати за кмет на Панагюрище, съобщават от общинската избирателна комисия. Извънредните частични местни избори ще се проведат на 23 юни, след като Върховният административен съд касира избора за кмет през ноември миналата година. На 23-ти юни  в битката за кметския пост отново един срещу друг ще застанат кандидатът на ГЕРБ..

публикувано на 25.05.24 в 10:17

Увеличават заплатите в УМБАЛ "Свети Георги"

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив увеличава заплатите на своите служители със задна дата от 1 април, съобщават от лечебното заведение. Това стана чрез анекс към Колективния трудов договор.  Увеличението на брутните заплати ще бъде средно с 13%, в зависимост от категорията персонал.   След промените, основните заплати на лекарите със специалност..

публикувано на 25.05.24 в 09:57

Няма опасност за живота на френския алпинист

Към момента няма опасност за живота на 39-годишният френски гражданин, който пострада при падане в района на Седемте рилски езера вчера. Това каза доц. д-р Кирил Атлиев, началникът на Спешното отделение към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, където пострадалият бе настанен.  На мъжа е извършена операция в неврохирургичната клиника заради травмите на..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича срокът, в който гражданите с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес.  При подаване на едно заявление избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за..

публикувано на 25.05.24 в 08:22