Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска спирането на концесията на интермодален терминал в Пловдив

Незабавно да бъде спряна процедурата за отдаване на концесия на интермодален терминал в Пловдив, включващ бензиностанция, автомивка, складове, коловози и рампи, поискаха от БСП на брифинг в парламента. От партията настояват и за спиране на обществената поръчка за въвеждане на тол-система в България.

Социалистите посочиха, че интермодалният терминал е изграден от Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/, като инвестицията е на стойност 10 млн. лева, но вместо държавната компания да го експлоатира и да печели, правителството решава да го даде на концесия срещу 4000 лева на месец. "Образно казано, това е колкото за една будка за вестници на "Витошка", коментира депутатът Драгомир Стойнев.

От БСП изразиха съмнения, че терминалът ще се даде на голяма транспортна фирма от Пловдив и то за 27 години напред. Процедурата да се спре, защото това е ограбване на българските граждани, призова Стойнев.

В отговор Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията огласи позиция, в която се казва, че в откритата с Решение на Министерския съвет от 10 ноември процедура за предоставяне на концесия на интермодален терминал Пловдив са спазени основните принципи, залегнали в Закона за концесиите, за публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и пропорционалност.

Неясно остава твърдението на народните представители, че концесията "ще бъде дадена на голяма фирма от Пловдив". Заложените в процедурата изисквания към участниците не включват ограничително условие на териториален принцип на участниците в процедурата. 

Напротив, изпратеното и публикувано Обявление за откриване на процедурата за предоставяне на концесия в Европейски вестник, в съответствие с изискванията на Директива 2014/23/ЕС на ЕП и на Съвета от 26 февруари 2014 г. за възлагане на договори за концесия, осигуряват по-голяма публичност и възможност за широк кръг участници да се запознаят и участват в нея, се казва в съобщението.

От МТИТС предоставят и информация, показваща хронологично, че прединвесдтиционото проучване за изграждането на интермодален терминал Пловдив е стартирало през 2008 г. /от правителство на Сергей Станишев/. На 31 октомври 2013 г. /по време на правителството на Пламен Орешарски/ Управляващият орган на ОП "Транспорт" в МТИТС одобрява формуляра за кандидатстване за финансиране на изграждането на ИМТ Пловдив, с бенефициент НКЖИ. Проектът /финансовата помощ/ преминава през нотификация в Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия и продължителна кореспонденция между оторизираните държавни органи за изследване на режима на държавни помощи при финансирането. 

По-късно, през 2014 г. /по време на правителството на Бойко Борисов/ с писмо ГД "Конкуренция" уведомява, че са приключили предварителната проверка по мярката и предоставянето на финансиране към НКЖИ не представлява държавна помощ. Мярката не включва и държавна помощ по отношение на бъдещия концесионер, тъй като държавата се е ангажирала изборът му да бъде с открита, равнопоставена и недискриминационна процедура, която няма да навреди на Общия пазар, както и че той ще оперира на пазарен принцип.

С този акт на ЕК /ГД "Конкуренция"/ фактически е дадена "зелена светлина" за реализация на инвестицията на НКЖИ по изграждане на ИМТ Пловдив и проектът беше стартиран, посочват от МТИТС. Ангажимент остава след изграждането на базовата инфраструктура тя да бъде предоставена на концесия.

С Решението на МС от 10 ноември 2016 г. е открита процедурата за предоставяне на концесия на ИМТ Пловдив. На тази дата кабинетът на Бойко Борисов не е в оставка и твърденията на народните представители са неверни. 

Плащанията, които избраният концесионер следва да извършва, съгласно приетото Решението на МС са следните: еднократно концесионно плащане в размер 5 000 лева и дължимия ДДС върху тази сума; годишни концесионни плащания към концедента, съставени от две части - фиксирана и променлива и инвестициите, които концесионерът ще бъде задължен да извърши са не по-малко от 4 687 600 лева без ДДС за срока на концесията, в т.ч. - инвестиции в размер, не по-малък от 1 400 000 лева без ДДС за първите две години от срока на концесията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България се прекланя пред подвига на Ботев и падналите герои

Днес в Калофер е кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  От 11.00 ч. ще бъде изнесено с военен ритуал знамето на Ботевата чета от националния музей на Ботев. В 11.30 ч. започва митингът поклонение. След това пред паметника на Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва представителна..

обновено на 02.06.24 в 08:15

Шофьор загина при челен сблъсък на Подбалканския път

Мъж на 30 години загина при тежка катастрофа на подбалканския път край ханче „Певците“ към 18,30 ч. Между селата Иганово и Кърнаре челно са се сблъскали два леки автомобила - Ауди А5 и БМВ. В БМВ-то е имало затиснат човек - мъж на 42 години от София. При изваждането му от колата шофьорът е издъхнал. С него са пътували съпругата му - на 42..

публикувано на 01.06.24 в 20:30

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията,..

обновено на 01.06.24 в 08:55