Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата идва с естествен сняг и студ

Няма нищо изненадващо в прогнозирания сняг и студ, който е нормално  да настъпи по това време на годината, каза за Радио Пловдив климатологът и университетски преподовател в СУ доц. Георги Рачев. А и тежката зимна обстановка ще бъде  за няколко дни. За Пловдив се очакват до 15 сантиметра сняг.

 Чака ни една тежка зимна обстановка, която ще продължи три – четири дни, но сме януари месец и отрицателни температури дори от порядъка минус 15 градуса се случват почти всеки януари месец. Миналата година на 24 януари отбелязахме минус 24 градуса в Кнежа, а на други места имаше и по-ниска температура. 

Единственото, което усложнява обстановката сега е малко по-силният вятър. Но във всичкия този апокалипсис, за който говорите, има и нещо добро. Средиземноморският циклон, който трябваше да мине по южно от България, ще мине съвсем близко до България и за Пловдив една голяма част от предсказваните валежи ще бъдат от дъжд. Така че голямото количество сняг, който се очакваше в Пловдив няма да е чак толкова голямо, ще си бъде нормално за януари месец.

 Пловдивчани ще получат малко сняг, но в никакъв случай няма да бъдат онези 30 сантиметра, които бяха по прогноза от вчера. Ще бъде значително по-топло и една част от снеговалежа ще мине като дъжд. Но нищо чудно пловдивчани да получат и 15, и 20 сантиметра сняг. Всичко зависи от това къде точно ще мине циклонът – той ще определи валежната зона и какви ще бъдат валежите от дъжд  или от сняг. Затова всички хора, които се интересуват, които ще пътуват да следят синоптичната обстановка и както вие казахте почти всички държавни институции са на крак и очакват голямо  бедствие, което се оказа, че може би няма да е толкова голямо, защото в Югоизточна България щеше да бъде доста тежко положението, се оказва, че там цял ден ще вали дъжд.

Такъв е анализът. Ако някой като мене или който да е от моите колеги знаеше какво ще бъде времето точно преди пет дни, той просто щеше да бъде обект на особена така държавна любов и щяха да го използват като световен гадател. Няма човек на земята, който да може да каже със сигурност една седмица по-рано в Пловдив ще бъде така. Ето, аз мога да ви кажа, че сега от моята визия, от всичко това, което имаме в този момент, от събота до сряда Пловдив трябва да чака ледени дни. Това означава сутрешни температури от порядъка на минус 12, минус 15 градуса, а обедните температури, особено в събота и неделя ще бъдат от порядъка на минус 8 – минус 10 градуса. Студено време. От сряда вече дневните температури ще преминат през нула градуса. Пет ледени дни, ето една конкретна прогноза, очакват Пловдив, а може и тази прогноза утре да се промени, но от днешната визия, това е прогнозата на синоптиците. 

Цялото интервю с доц. Георги Раачев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47