Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боряна" на Йовков с премиера в Пловдивския театър

Пиесата "Боряна" от Йордан Йовков е първата за тази година премиера на Пловдивския драматичен театър. Тази сряда, на 18-ти януари  от 19 ч. на Голямата сцена в театъра.

Режисьорът Красимир Ранков запазва оригиналния текст и визия на Йовков, защото авторът не трябва да се измества, а близостта между двете епохи - 1932г. , когато е премиерата в Народния театър,  и времето ни днес,  е ужасяващо сходна.  Темата за материалното кореспондира с днешното време, казва той, и добавя, че в същото време в прочита важно е да противопоставиш  стойностните неща в живота.  И точно в младите е тази надежда, че те ще го направят.  Те ще променят света към по-добро,а ние, възрастните трябва да се замислим... Затова посвещавам спектакъла на младата публика.  

В представлението има неочакваност, казва още Ранков, някои от ситуациите са развити с неочаквана гротескност и нелепост, които се редуват с трагедийност. Извън текста на Йовков, режисьорът е включил само една вметка. За някои може и да е скандална, но аз държа на нея. кат всеки детайл в спектакъла е красив, изящен и нежен...

В "Боряна" на Пловдивския театър е запазен странно-поетичния език на Йовков, без диалектизми, но със запазен дух на 30-те години, казва и директорът на пловдивската драма Кръстю Кръстев, който е в ролята на един от братята.  Той вярва, че представлението ще бъде разбрано от младите, те не са само консуматори и нямат само фалшиви принципи, те са умни, чувствителни, и могат да разберат и оценят красивото и  стойностното.  Проблемът е да ги заинтересуваш, да бъдеш спонтанен и честен, и качествен, и те ще разберат. Младите имат вкус.Въпросът е как ние го откриваме. 

За ролята на  Боряна режисьорът Красимир Ранков е поканил Патриция Пъндева, която дебютира на професионална сцена, тази година тя завършва НАТФИЗ. Заедно с пловдивската трупа играе и Параскева Джукелова в ролята на Вида. Приех ролята на Вида, защото е различна от мен и от това, което съм играла досега. Точно затова ми е интересно, казва актрисата. 

За актьора Николай Станчев ролята му на един от братята е първо негово участие в пиеса на Йордан Йовков. "Трудно е. При него няма мърдане, една дума не може да се промени. А за мен, като десен човек, беше много трудно да играя роля на човек с  по-скоро лява ориентация".

Като "голямо събитие" определи представлението режисьорът Стайко Мурджев.

Драматургът на театъра Александър Секулов преди премиерата: Когато сте заедно в една лодка, не се безпокоиш.

Секулов съобщи, че от театъра са поискали съгласие, в следващите учебници по литература, да бъдат включени и визии от шест представления на пловдивския театър, между които е и "Боряна". Представленията са от български автори, което е цялостно усилие на Пловдивския театър и е осъзната политика, каза още Секулов и добави, че тези спектакли се радват на изключителен зрителски успех. 

Премиерата на "Боряна" е на 18-ти януари в Пловдивския драматичен театър. 

Чуйте репортаж за премиерата с участието на режисьора Красимир Ранков, директора и участник в спектакъла Кръстю Кръстев и актьорите Параскева Джукелова и Николай Станчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурс за стихосбирка #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26