Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN няма да начислява лихви за просрочие на януарските сметки за тока

Заради рекордното потребление на електрическа енергия през последните два месеца Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват извънредни проверки в трите електроразпределителни дружества. Ще се прави преглед на произволни сметки на клиенти на EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО. Ще се инспектира и изправността на техническите съоръжения на територията на трите енергийни дружества.

Същевременно, от дружество EVN съобщиха, че няма да начисляват лихви на клиентите си, просрочили плащането на сметките през месец януари.

Абонатите на EVN, неплатили задълженията си в срок, имат 10-дневен срок за разплащане, преди изключване на електричеството. През тези десет дни се начисляват лихви за забавяне. За месец януари тези лихви отпадат, съобщи говорителят на дружеството Крум Косев:

"Този 10-дневен срок съществува всеки месец - има лихви за просрочие. А сега този месец няма да бъдат начислявани тези лихви".

Мярката е еднократна и ще важи само за фактурите, издадени за последния месец. За различните клиенти отчетният период е различен и зависи от датата на отчитане на електрмера.

EVN опрощава лихвите по фактурите за януари заради рекордното потребление на електроенергия през декември, уточни Крум Косев като уточни, че тази мярка е въведена с оглед на високото потребление, което е от последните седмици.

Надминатата граница от 2000 мегавата на товарите е своеобразен рекорд, отчитат от EVN. Заради високото потребление през декември масовите сметки през януари са с 20 % по – високи.

EVN България напомня графика за заплащане на консумираната електроенергия по групи клиенти:

·за клиенти група I – от 10-то число

·за клиенти група II – от 17-то число

·за клиенти група III – от 24-то число

·за клиенти група IV – от 30-то число




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама ранени при катастрофа на Коматевско шосе

Катастрофа между кола и мотор блокира Коматевско шосе и в двете посоки. Инцидентът е станал малко по-рано тази сутрин, до "Еврохоспитал".  Автомобилът, който бил управляван от възрастен мъж е отнел предимството на моториста. Така се стигнало до сблъсъка, заради който движението е парализирано. Мотористът и другият водач са откарани в болница.

публикувано на 20.05.24 в 10:13

Затварят кръстовище в район "Южен" поради ремонт

Заради проект на ВиК затварят кръстовище в „Южен“ за около 10 дни. Кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ се предвижда да бъде затворено за моторни превозни средства от 20 до 31  май.  Това ще стане, ако в понеделник сутринта са поставени всички необходими пътни знаци и указателни табели съгласно утвърдения проект за..

обновено на 20.05.24 в 09:06

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората матура

Днес 4725 зрелостници от Пловдив и областта ще се явят на втората задължителна матура на предмет, който са избрали. 2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка днес. Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90..

обновено на 20.05.24 в 09:05

В част от ВУЗ-овете днес няма да има учебни занятия в знак на протест

АМТИИ, Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет,  Аграрният университет и ПУ "Паисий Хилендарски" се присъединяват към недоволството на висшите училища, които днес няма да отворят врати за учебни занятия в знак на протест срещу намаленото финансиране на българското висше образование, съобщиха от учебното заведение. В..

обновено на 20.05.24 в 09:05

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. Марино поле поде кампания за строителство на православен храм В тържествената..

обновено на 20.05.24 в 06:39