Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата за Соломон Паси

Премиера на книгата  „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ и среща с него, ще се състои тази вечер в  Пловдив. 


Публикациите в книгата  са от целия период на прехода  и „ни припомнят колко важно е в политиката да се служи на големи каузи, да се поставят високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за достигането на голямата цел“, казва съставителят Максим Минчев, и допълва, че “по-голямата част нещата, които Соломон Паси е предвидил, в крайна сметка са се случили или предстои да се случат. Като приемането на България в НАТО и ЕС“.  

Двамата ще се срещнат с пловдивчани тази вечер книжарница  „Хермес“ Централ“ в Пловдив. 

Книгата на издателство „Хермес“  се издава във връзка с 60-годишния юбилей на Соломон Паси, а неин съставител и редактор е Максим Минчев. 

Максим Минчев: „В желанието си да сглобя тази книга имах три мощни съюзника. Привилегията да работя през по-голямата част от времето заедно със Соломон Паси. Паметта, запечатала дългия, но възторжен път на осъществените мечти и каузи. Убедеността, че събрани накуп, неговите позиции, мнения, коментари и идеи биха били не само интересни за хората, но и полезни за тези, които се занимават или смятат да се занимават с  политика. „

Соломон Паси – между смелите идеи и успешната им реализация

Какво е общото между влизането на България в НАТО и един трабант? Между българското присъствие в Антарктида и Космоса и една неправителствена организация? Между членството в Европейския съюз и общото зарядно устройство за подвижните телефони? И въобще между смелите прогнози и последвалото ги неизбежно сбъдване?

Вероятно мнозина ще се досетят, че „общото“ най-много приляга на Соломон Паси. Един съвременен български политик, който безспорно можем да определим като един от най-нестандартните и в същото време най-успешните в най-новата ни история.

Тази книга ни припомня колко важно е в политиката да се служи на големи каузи, да се поставят високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за достигането на голямата цел. Тази книга по-скоро потвърждава, че смелите идеи в крайна сметка биват реализирани. Защото те са продукт на сериозна мисловна дейност, на мощна ерудиция, на висок ценз и най-вече на желанието да бъдат в услуга на държавата и обществото. В по-голямата част нещата, които Соломон Паси е предвидил, в крайна сметка са се случили или предстои да се случат. И това го нарежда сред онези личности, които кореспондират с въжделенията на света през ХХI век."

 В интервю за Радио Пловдив Соломон Паси  каза, че не би се отказал от нищо, което е твърдял, и за което е работил през изминалите 27 години.

За избора на Радев за президент: 2016-та беше особена година за света. През 2016-та като че ли центробежните сили взеха временно надмощие над глобализацията и антисистемни решения бяха взети във Великобритания и в Съединените щати, това което всички виждаме, но и на много други места по света, които са по-малко известни,  като например във Филипините.  На този фон смятам, че антисистемното решение, което беше взето в България, а именно да бъде избран генерал Румен Радев за президент беше добрата новина. България направи изключение спрямо света –  в случая антисистемното ни зарадва, защото има нещо много символично в това, че генерал Радев след Освобождението е петият държавен глава на България, който не е партиен член като първите четирима са Батенберг, Фердинанд, Борис Трети, Симеон Втори и сега Румен Радев е петият, който не е бил партиен член, т. е. ние може да очакваме една независимост и една свобода в решенията, които той ще взима.

За бежанците, за които той преди  година прогнозира, че в следващите 15 години, в България ще дойдот около два милиона: Темата с бежанците е колкото стара, толкова и нова. Миграцията е най-естествения процес, съпътствал развитието на човечеството през последните 250 хиляди години. Миграция има откак са се родили първите Адам и Ева. Дали през следващите 15 години България трябва да очаква 2 милиона бежанци? Напълно възможно е всякакви такива цифрови прогнози да се окажат дори подценяващи процеса. Очакваме в Африка да има население от  два и половина милиарда души, като от тези два и половина милиарда души до 2030 г. нищо чудно, не, нищо чудно, а съвсем логично и очаквано поне половината да тръгнат на север към Европа, а населението на Европа е само половин милиард човека, това означава, че два пъти повече африканци ще тръгнат към Европа. Всичко това съотнесено към българските мащаби означава, че при население от 7 милиона българи трябва да се готви да посрещат 14 милиона, а не само два. Но ние сме предложили една стратегия, защото няма национално решение, няма индивидуално решение, дори няма и чисто европейско решение, но има световно решение на този проблем и нашата лаборатория – лабораторията на Атлантическия клуб е предложила всеобхватен подход към проблема на миграцията, който започва с нейния генезис и завършва с нейната крайна дестинация – това е програма от пет точки, която се надявам ще можем да връчим на служебното ни правителство и то вече да го придвижи нататък към Европейския съюз и защити една подобна стратегия. България не е най-голямата, не е най-водещата страна в ЕС, но тя е най-много изложена на ударите на миграцията, или е сред най-изложените на ударите на миграцията, и има задължение да впрегне интелектуалния си потенциал и да даде работещи решения, които да се прокарат от страна на цяла Европа към целия свят. 

Интервютата със Соломон Паси и Максим Минчев са в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34