Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прахови частици над нормата – риск за децата и хронично болните

Снимка: Интернет

Мръсен въздух с прахови частици пет пъти над допустимите норми  дишат жителите на някои райони на София и Пловдив.

В пловдивския квартал „Тракия“ отчетените фини прахови частици са били 5,23 пъти над нормата, сочат данните на Изпълнителната агенция по околна среда. Какво означава това за здравето на пловдивчани?  Потърсихме за интервю доцент Владимир Ходжев, ръководител на клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.
Завишените норми на фини прахови частици във въздуха са най-опасни за малките деца и за пациенти с хронични обструктивни заболявания, тоест - болни с астма и с ХОББ, а също пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доцент Владимир Ходжев.Той уточни, че при тези групи може да се стигне до обостряне на заболяванията, когато има превишени норми на прахови частици.

Препоръчва се на хората да не излизат навън в такива дни, ако е възможно. Или да носят маски. Сред палиативните мерки са още и проветряване на помещения, но от прозорци, които не гледат към улици.

На открито основния проблем със замърсяването на въздуха идва от отоплението с дърва, автомобилите и промишлеността.В домашни условия това се повлиява най-вече от тютюнопушенето.

Доцент Ходжев е категоричен, че са необходими сериозни мерки за намаляване на замърсяването във въздуха, тъй като връзката на праховите частици със здравето отдавна е доказана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45