Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандатното мислене и мандатните политики отиват в миналото

 Промените в БСП са предпоставка да се извършат промени както в цялата партия в нейните членове, така и в обществото. Защото не можеш да претендираш, че искаш да промениш живота на хората към по-добро,  да промениш обществените и властови порядки, без да се променя същността на политическата система, на партията по-скоро, която претендира, че иска да промени обществото към по-добро. За мене  форумът е един обнадеждаващ акт, който ще даде възможност да преценим естествено в следващ момент как ще се развият нещата.Това заяви народният представител от БСП в оставка Захари Георгиев. 

По принцип въпросът за наличието на, ще използвам една дума, която може да звучи като клише, но тя е точна, подготвени кадри не само за една партия, но изобщо за държавата. Свидетели сме в последните повече от 10 г. , че на политическата сцена и в самото управление „изгряват” хора, които нямат абсолютно никаква подготовка за работата, която трябва да вършат и по една не толкова прозрачна схема  навлизат във властта и се опитват да се подготвят в движение. Това много често коства за държавата прекалено много време, губене на време и ресурси. Една сериозна политическа партия според мене трябва да обърне по-сериозно  внимание на това да подготвят хората за нещата, за които имат възможности и биха били полезни за самото общество. Другото е стреляне в различни посоки  и евентуално уцелване на мишената. Но това изисква да се преодолее егото както на лидерите на партията, така и на самите ръководства, изисква повече воля да се насочи внимание към подготовката на хората. Затова и обновяването на листите не дава възможност на някои да се срастват, в случая говорим за депутатския корпус, създава предпоставки от една страна хората да се конкурират, от друга страна, да имат желание бързо да навлязат в тази работа и да се подготвят. 

Според мен с изключение на тези две по-съществени промени, а именно изборът на председател да става не от конгреса, а от цялата партия и мандатността в броя на годините, които един социалист може да се кандидатира за народен представител, останалите не са толкова кардинални за БСП.

БСП през последните 10 – 15 г. постепенно променяше себе си и правилата, по които функционира, така че българските социалисти са подготвени поне на вербално и мисловно ниво за промени вътре в самата партия. Целта обаче на всичко това е последващото функциониране и промяната на самите нас. Едно е да промениш правилата, друго е да промениш себе си в тази среда, за да се постигне този ефект по отношение на обществото и неговото развитие. 

Каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент ще решат самите избиратели, самите граждани на страната ни на кого и колко доверие ще дадат и на базата на това, което се представя пред хората като платформа, като ангажименти за реализация в развитието ще се търсят възможности за коалиции, подкрепи и т. н. Според мен, сега е времето не да гадаем какво ще се случи, а всяка една от политическите сили да покаже какво иска да се случи в обществото.

В същото време тези, които ще избират трябва да си припомнят и малко назад във времето кой какво е говорил и какво всъщност се е реализирало в крайна сметка, защото лесно е да се обещава, по-трудно е да намериш волята и конфигурациите, в които да изпълниш това обещание.

Аз не се притеснявам, че това, което ние сме поели като ангажимент ще намери подкрепа и от други политически сили. Не се съмнявам, че и мнозина от хората ще харесат това, което ще прочета или ще чуят от нашата платформа, защото освен четиригодишните ангажименти, които се поемат там за един мандат в нея ще намерят и нашето виждане, че трябва да се преодолее мандатното мислене и мандатните политики, които наблюдаваме в последните двайсетина години ако не погледнем по-далеч във времето напред къде искаме да отиде нашата държава и народа ни имаме опасност да буксуваме на едно и също място. А такива елементи има в нашата платформа и ние хвърляме един поглед, един мост на развитието на страната ни и след 15, 20, 30 г. как искаме да я виждаме и какви стъпки трябва да се направят последователно във всичкото това време, за да се получи това, което мнозина от гражданите на страна ни желаят да се случи с нея.

Надали предварително е търсена символика с датата 4 февруари и 49 конгрес на партията, просто извънредните избори са обяснението на това съвпадение. При нас вървят процедурите, свързани с подготовката за изборите, номинирането на кандидати и т. н., просто тази дата съвпадна. Но аз бих могъл да направя едно своеобразно тълкование на това съвпадение. Преди 20 г. БСП се отказа от властта в интерес на България, в интерес на това в България да не се случват катаклизми, да няма излишно напрежение. В този момент, 20 г. по-късно пък са назрели обстоятелства БСП отново да поеме тази отговорност, каквато пое и преди 20 г. , за да помогне страната ни да се развива и занапред по-успешно и всъщност то не е едно еволюционно развитие, а коренно да се промени начина, по който функционира управлението на държавата. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07