Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да, България" събира подписи само днес, за да участва в изборите

Снимка: Булфото

"Да, България" се сдоби с жалби и регистрацията й е оспорена от трима души, двама от които учредители. От движението твърдят, че двете жалби са фиктивни. Любомир Авджийски, правен анализатор и един от учредителите на "Да,България" коментира темата в програма "Точно днес".

Само днес движение "Да, България" събира подписи и ще се регистрира като коалиция. 

Любомир Авджийски: Това, което се случи, е неприятно, разочароващо беше вчера, но мобилизира доста като общност и като движение. В последния момент, в последния ден от срока за обжалване постъпиха три жалби, две от които са фиктивни, т. е. те не са от членове на партията, а са написани от тяхно име от трето лице. 

Едната от жалбите дори е от името на Вера Асенова, която е член на изпълнителния ни съвет, която днес ще заяви категорично и пред медиите и ще подаде жалба в прокуратурата заради това, че някой е фалшифицирал документ от нейно име. Но вижте, ние очаквахме, че тези, срещу които се борим рано или късно ще направят опит да ни спънат, а това, което можем да кажем на всички хора, които ни подкрепят е, че няма да успеят да ни спрат. 

Днес в цялата страна започнахме още сутринта събиране на подписи за регистрация като коалиция с името „Да, България”, което ще бъде регистрирано утре в ЦИК, утре е последният срок за регистрация за изборите. Трябва да съберем днес три хиляди подписа. Коалицията се казва „Да, България” и все още няма окончателен списък от партии, които ще влязат.

Това е т. н. техническа коалиция, с която ние да можем да се явим на изборите. Разбира се, това са партии, които са чисти, които нямат багаж от миналото политически или какъвто и да е друг.

Една от тях е "Зелените", с които разговарям, за другите ще можем да говорим повече до обяд ще се разбере кои са, има специален екип, начело с председателя, който разговаря в момента с тези партии.

Що се отнася до нашите опоненти за мен е очевидно, кое ги е изплашило. Ако такава партия с такива хора влезе в парламента това би бил доста сериозен трън в лицето на статуквото, което ние сме критикували и срещу което сме се борили в последните години, както Христо Иванов като министър, така и всеки един от нас в гражданската сфера и в своите сфери професионални и обществени. Ясни са позициите ни, критикуващи и модел на прокуратурата, самия главен прокурор, критикуващи управляващото доскоро мнозинство, критикуващи избора на Делян Пеевски преди две години, всяка една от партиите на статуквото ДПС, БСП, ГЕРБ е била критикувана изключително сериозно от всеки един от нас. Били сме опоненти в различни граждански битки и политически, така че без съмнение кой има интерес от това нещо, не случайно казвам кой.

За коалирането – това са два различни пътя. Единият е път, в който ние трябваше да си бъдем наследници на един Реформаторски блок като се опитваме да делим едни 6 %, това ни се предлагаше, едни 6 % на три, от които 3 % да дойдат за едната част от Реформаторския блок, в която ние да се влеем, а другите 3 % да идат за истинския Реформаторски  блок – такива са нагласите в момента. „Да, България” не може да участва в такова нещо. 

„Да, България” не е просто като визия, като хора, като енергия, тя е нещо много различно. Видяхме го на 7 януари, когато се учредявахме, когато 1200 човека дойдоха от цялата страна на минус 20 градуса в София с невероятната енергия, че правим нещо ново. Кажете на тези хора, че сме го направили това нещо, за да можем да се влеем в половината от Реформаторския блок. Ние се обръщаме към всички десни избиратели, към всички избиратели в центъра и към избиратели, които са с „прогресистко" т. н. мислене, многократно сме казвали, че не искаме да бъдем поставяни в кутийки „ляво”, „дясно”, твърда дясна партия, традиционна дясна и каквото и да било, защото ако го направим това означава да се подредим.  

Като кажем дясно ние подреждаме къде – зад ГЕРБ, зад Реформаторския блок и зад други партии, които в момента се борят за това дясно. Ако кажем, че сме леви, каквито не сме, разбира се, се нареждаме след БСП и т. н., просто това не е „Да, България”.  

Не искаме да се нареждаме нито зад едните кухи фрази и обещания. Съвсем честно и откровено към нашите симпатизанти и обществото да покажем въобще програмата си, да покажем мерките си, да се видят лицата ни и на база тази същност хората да избират дали да гласуват за нас, а не затова дали ще кажем, че сме десни, но след това ще предлагаме 1500 лв заплата както прави ГЕРБ. 

Нека да спрем с това шикалкавене. „Да, България” се обръща към всички български граждани, които искат са има реформа в правосъдието, реформа в сферата на образованието и реформа в икономическия сектор, така че да може България наистина да надскочи многократно сегашния си стандарт и сегашното си богатство от 80 милиарда евро.

Избирателите да очакват коалиция от типа, когато НДСВ се яви на изборите 2001 г., тогава по същия начин не достигна времето за регистриране и се направи техническа коалиция от две вече съществуващи партии под името НДСВ. Това е техническото решение на „Да, България”, но визията, приоритетите, ценностите оставят именно върху носителя на името.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43